Adrian Edu, liderul AsociaĹŁiei CreĹtin-DemocratÄ a Rromilor, susĹŁine campania Jurnalului NaĹŁional de folosire a termenului de ĹŁigan în loc de rom, chiar dacÄ acesta din urmÄ se regÄseĹte în titulatura ONG-ului pe care îl conduce. El a trimis redacĹŁiei un comunicat pe care îl redÄm integral. "De ce Ţigani Ĺi nu Romi? O întrebare care mereu a creat controverse, partizani de o parte sau de cealaltÄ, mergându-se pânÄ acolo încât s-au adus argumente de naturÄ rasialÄ, xenofobÄ etc. împotriva celor care au susĹŁinut o idee sau alta. Probabil, în zorii tinerei democraĹŁii postdecembriste, unii lideri ai minoritÄĹŁilor rome au considerat cÄ este original sÄ schimbe denumirea ĹŁiganilor în romi. În perioada tulbure în care se fÄcea acest lucru, lumea era «prinsÄ» cu alte probleme ale tranziĹŁiei postdecembriste cu mult mai acute decât aceasta Ĺi iniĹŁiativa nu a întâmpinat nici o rezistenĹŁÄ din partea nimÄnui, nimeni nu le-a cerut sÄ argumenteze ĹtiinĹŁific (dacÄ este posibil) aceastÄ schimbare.
Acestea fiind zise, sÄ încercÄm Ĺi noi sÄ despicÄm firul în patru Ĺi sÄ susĹŁinem ideea revenirii la denumirea de ĹŁigani Ĺi toatÄ familia de cuvinte ce ĹŁine de acest cuvânt.
Triburile de indieni originare din Punjab, mai bine cunoscuĹŁi sub numele de ĹŁigani sau gitani, nume derivate din egiptiani, au pornit din locurile de baĹtinÄ în perioada marii migraĹŁii a popoarelor.
Aceste triburi nomade, organizate sub autoritatea unui Ĺef (bulibaĹa), au început miĹcÄrile de deplasare spre vest Ĺi au ajuns în Anatolia în secolul al IX-lea, înainte de venirea turcilor, deci în Imperiul Bizantin. O parte au rÄmas în Turcia, alĹŁii s-au îndreptat de bunÄ voie sau izgoniĹŁi spre Egipt Ĺi nordul Africii. Parte din triburile nomade au pÄtruns în Peninsula BalcanicÄ, s-au rÄspândit în ĹŁÄrile din sudul Ĺi nordul DunÄrii, preponderent în Ungaria, Ĺi au ajuns pânÄ în Boemia. În secolul al XV-lea ei pÄtrund în Germania, de unde au coborât în Italia Ĺi s-au instalat în preajma Romei, în Peninsula IbericÄ, mai cu seamÄ în Andaluzia, au ajuns venind prin nordul Africii.
În ŢÄrile Române, parte dintre ei au fost aduĹi ca robi, cumpÄraĹŁi pentru lucrÄrile agricole, fie de vechii boieri, fie de diferite mÄnÄstiri, multe închinate Muntelui Athos, spre care se revÄrsau toate bogÄĹŁiile Ĺi de unde erau trimiĹi ca plocon ĹŁigani pentru darurile primite.
În primul rând, pornind de la faptul cÄ ĹŁiganii sunt urmaĹi ai indienilor care s-au rÄspândit în toatÄ lumea dupÄ cum i-au purtat valurile istoriei, convieĹŁuind alÄturi de fiecare popor pe lângÄ care s-au alipit Ĺi s-au dezvoltat de-a lungul timpurilor, fÄcând parte integrantÄ din tradiĹŁiile istorice Ĺi culturale ale fiecÄrei naĹŁiuni, aceastÄ etnie Ĺi-a purtat numele peste veacuri.
Paradoxal este faptul cÄ în aceastÄ polemicÄ generatÄ de acceptarea sau nu a denumirii de ĹŁigani Ĺi a familiei de cuvinte ce ĹŁine de acest cuvânt se implicÄ majoritatea ONG-urilor care Ĺi-au trecut prin statut o oarecare apartenenĹŁÄ la etnia ĹŁigÄneascÄ prin domeniile de activitate în care Ĺi-au propus sÄ activeze.
În primul rând trebuie sÄ fie clarificat un fapt, Ĺi anume acela cÄ aceste ONG-uri nu se confundÄ cu etnia ĹŁiganilor, nimic nu le dÄ dreptul sÄ se erijeze în reprezentanĹŁii acestei minoritÄĹŁi.
ÎnsumaĹŁi, toĹŁi membrii acestor ONG-uri nu cred cÄ se ridicÄ la 5.000 (cinci mii) de oameni la nivel de ĹŁarÄ, deci nivelul de reprezentativitate faĹŁÄ de toatÄ minoritatea nu este nici mÄcar 1%.
Aceste ONG-uri ar trebui sÄ se gândeascÄ la faptul cÄ cineva ar putea sÄ-l citeze pe Eminescu, cu celebrul vers «Ce-i mâna pe ei în luptÄ», Ĺi sÄ nu se limiteze numai la aceasta, ci sÄ Ĺi încerce sÄ descifreze adevÄratele scopuri care au dus la apariĹŁia acestor organizaĹŁii.
Se regÄsesc ele prin statutul lor oare alÄturi de ĹŁigani, de adevÄratele lor probleme Ĺi ce înseamnÄ implicarea lor în rezolvarea acestora?
HaideĹŁi sÄ nu ne îndepÄrtÄm de problematica realÄ ce se gÄseĹte în faĹŁa ĹŁiganilor Ĺi sÄ nu ne uzÄm forĹŁele în contradicĹŁii lipsite de sens, sÄ încercÄm sÄ rezolvÄm o situaĹŁie de fapt care este falsÄ, nu este conformÄ cu tradiĹŁia acestei etnii Ĺi sÄ se revinÄ la denumirea consacratÄ de ĹŁigani Ĺi tot ceea ce presupune acest fapt.
În acĹŁiunile noastre la nivel de masÄ în care am fost implicaĹŁi am discutat cu foarte mulĹŁi cetÄĹŁeni de etnie ĹŁigÄneascÄ, Ĺi nu numai, Ĺi concluzia care se desprinde este aceea cÄ trebuie sÄ se revinÄ la vechea denumire de ĹŁigani.
Denumirea de romi se foloseĹte doar la nivel de instituĹŁii de stat, când ai de rezolvat câte o problemÄ Ĺi dupÄ ce pleci de acolo îi auzi pe funcĹŁionari vorbind mai în ĹoaptÄ, mai cu voce tare despre ĹŁigani. Toate acestea se pot rezolva printr-un demers legislativ în urma unei analize pertinente la nivel parlamentar Ĺi printr-o consultare de masÄ fÄcutÄ la nivel naĹŁional prin mijloacele specifice statului de drept, toate acestea fÄcând posiblÄ luarea unei decizii fireĹti de revenire la vechiul nume", se aratÄ în comunicatul AsociaĹŁiei conduse de Adrian Edu. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.
Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.
|