Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 25.07.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Monica Iordache Apostol
Titlul articolului: Premierul ungar aşteaptă momentul oportun în cazul regionalizării României
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/observator/premierul-ungar-asteapta-momentul-oportun-in-cazul-regionalizarii-romaniei-585598.htm


Premierul Ungariei, Orban Viktor (foto), spune că "încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să se manifeste" în privinţa regionalizării României. Orban a participat la cursurile Universităţii de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, unde a fost întrebat ce poate face Guvernul de la Budapesta în privinţa regionalizării României, care este defavorabilă obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.


"Încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Bu­dapesta să se manifeste. În acest moment, comunitatea maghiară de aici (din Transilvania - n.r.) trebuie să aibă o poziţie comună, pe care să o comunice Bucureştiului, şi abia apoi vom putea vedea ce avem de făcut", a răspuns premierul ungar, citat de Mediafax. Tema dezbaterii la care a par­ticipat premierul maghiar a fost "Ce aparţine împreună creşte împreună - unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI". În acest context, Orban a declarat că problema emigraţiei nu este specifică doar maghiarilor din Transilvania care au obţinut dubla cetăţenie, iar "cheia emigrării" nu este să li se spună tinerilor să nu plece, ci să li se creeze condiţii pentru a se întoarce.

La dezbatere a participat şi vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tökes, care a afirmat că în Transilvania problema este mult mai gravă şi că până şi preşcolarii au început să emigreze. Mai mult, Tökes spune că "puterea românească" trebuie să ceară iertare pentru "păcatele" pe care le-au suferit maghiarii "în epocile post-Trianon şi post-comunism", ei cerând în schimbul teritoriilor pierdute drepturi, "inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie". "Cerem românilor să ne aşezăm la aceeaşi masă, naţiune cu naţiune, nu majoritate cu minoritate, şi dacă raportul Tismăneanu atacă, cere iertare victimelor comuniste, inclusiv victimelor maghiare, atunci îndreptăţit cerem ca şi puterea românească dintotdeauna să ceară iertare maghiarilor pentru păcatele pe care le-am suferit în epocile post-Trianon şi post-comunism. Dacă am pierdut teren, atunci cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie la nivelul Transilvaniei, în Partium şi în Ţinutul Secuiesc", a spus Tökes
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.