Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 20.02.2012
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Albu
Titlul articolului: Românii, în "topul" delincvenţei la Londra
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/externe/romanii-in-topul-delincventei-la-londra-604705.htm


Imigranţii est-europeni sunt vinovaţi de comiterea a unui sfert din totalul delictelor din Londra, relatează Daily Mail, care citează cele mai noi statistici în materie. Potrivit acestora, răufăcătorii proveniţi din Europa de Est au comis peste 11.000 de delicte în capitala Marii Britanii în cursul anului trecut. Cifrele confirmă avertizările cu privire la creşterea unui val de delincvenţă a imigranţilor.


În prim-plan în vizorul Poliţiei se află polonezii, românii şi lituanienii, România deţinând un ruşinos loc doi în acest clasament. În general, cetăţeni care nu sunt britanici sunt acuzaţi de unul din patru delicte comise la Londra.

În fruntea primilor şapte din acest clasament al răufăcătorilor se află Polonia, cu 4.742 de delincvenţi, urmată de România, cu 3.952 şi de Lituania, cu 2.561.

Delincvenţii polonezi au fost de părere că în închisorile britanice te simţi ca şi cum ai merge la spa într-o staţiune şi au adăugat că ar fi fost mai atenţi şi s-ar fi gândit de două ori înainte să comită delictul dacă ar fi trebuit să îşi execute pedeapsa la ei acasă. Specialiştii sunt de părere că graniţele deschise ale Marii Britanii cu membrii UE fac imposibil controlul asupra cui intră şi cui iese din ţară. În multe cazuri, reglementările de la Bruxelles fac imposibilă stăvilirea delincvenţilor de a intra în ţară, în ciuda faptului că se cunosc condamnările lor anterioare.

De asemenea, legile Uniunii Europene restricţionează capacitatea Guvernului de a-i repatria pe delincvenţi după executarea pedepsei. La ora actuală, peste 11.000 de infractori de naţionalităţi diferite se află după gratii în Anglia şi Ţara Galilor. Sigur că este uşor să se spună că mulţi dintre aceşti delincvenţi români ar putea fi de etnie romă, dar Poliţia şi statisticile iau în considerare paşapoartele acestor oameni.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.