Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 07-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Băsescu, despre afirmaţiile lui Fuzes: Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-despre-afirmatiile-lui-fuzes-cand-va-avea-o-reactie-presedintele-ungariei-voi-avea-si-eu-292713.html


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României, că va avea "o reacţie potrivită" atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una, informează Mediafax.
El a precizat că sunt alte instituţii care "gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor".
Întrebat cum comentează afirmaţiile ambasadorului ungar Oszkar Fuzes privind modificarea Constituţiei României, Băsescu a răspuns: "La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de MAE la nivel de secretari de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie potrivită. Nu puteţi face din preşedinte un politician care răspunde unui ambasador. Sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor din România".
Preşedintele a făcut această declaraţie pe Aeroportul "Henri Coandă" înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
Citeşte şi LIVE TEXT. Traian Băsescu, înainte să plece la Bruxelles: România va susţine ca cele 30 de miliarde să nu fie reduse de la politica agricolă sau de la coeziune
El afirma, la România TV, că arborarea steagului secuiesc în instituţiile publice româneşti este un drept "natural" al secuilor din judeţele Covasna şi Harghita. Întrebat de ce se simte minoritatea maghiară agresată în România, Fuzes a răspuns că aceasta nu poate să se simtă acasă dacă nu îşi poate folosi simbolurile şi că "drepturile i-au fost încălcate".
"Pentru că dacă minoritatea maghiară sau minoritatea de secuime care este parte a maghiarilor, bineînţeles, nu poate să se simtă acasă, nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, bineînţeles, în acest caz, lucrurile nu merg foarte bine şi eu nu văd de ce folosirea steagului, care este un steag de identitate, nu poate să se folosească în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţiile statului român. Nimeni, niciodată, nu pune sub semnul întrebării dacă este vorba de o instituţie a statului român, dar această instituţie funcţionează în ţinutul secuiesc, unde sunt secuii. De fapt, părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă, pe lângă steagul naţional român, poate să folosească şi steagul naţional secuiesc", afirma ambasadorul Ungariei, în limba română.
Întrebat despre afirmaţia secretarului de stat în MAE român Bogdan Aurescu cu privire la faptul că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României, ambasadorul ungar a răspuns "în acest caz, eu aş propune o schimbare în Constituţia României".
De asemenea, întrebat care ar fi această schimbare, el a arătat că trebuie vorbit cu reprezentanţii comunităţii maghiare. "Dumneavoastră trebuie să vorbiţi cu reprezentanţii comunităţii maghiare din România. Bineînţeles, eu nu am nici dreptul, nici intenţia să mă amestec în treburile interne ale României", a spus Fuzes.
Citeşte şi Scandalul steagurilor. Ungaria AMENINŢĂ România cu măsuri diplomatice. Vezi REACŢIA lui Băsescu
Ambasadorul Ungariei continua spunând că susţine poziţia liderului UDMR Kelemen Hunor privind modificarea sintagmei "stat naţional" din articolul 1 al Constituţiei României.
"Este absolut clar. Susţin cererile, şi pentru autonomia culturală şi pentru autonomia teritorială şi pentru autonomia personală. Toate formele autonomiei sunt ok pentru mine dacă maghiarii din România şi românii din România, bineînţeles, se înţelege în acest lucru, pe cale paşnică şi democratic", afirma oficialul ungar.
Totodată, el a subliniat că nu a spus că "trebuie" modificat acest articol din Constituţie, însă dacă ar fi fost cetăţean român, ar fi susţinut autonomia. "N-am spus «trebuie», pentru că n-am dreptul să spun «trebuie». Dacă eu aş fi fost un cetăţean român, aş fi fost pentru autonomie", a spus Fuzes.
Întrebat ce formulă ar trebui găsită pentru înlocuirea articolului 1 din Constituţie, ambasadorul ungar a răspuns "multinaţional, suveran şi indivizibil". "Ar fi fost mai bun, eu cred, pentru că este un stat multinaţional. Aveţi 20 la sută de minoritate naţională (...) În ceea ce priveşte articolul 1 al Constituţiei, acest lucru a fost o cerere de către UDMR şi dumneavoastră numai aţi întrebat părerea mea şi am spus părerea...", spunea el.
Fuzes arăta că la nivelul MAE român este cunoscută această poziţie a Ungariei. "Toată lumea ştie, MAE, de părerea şi poziţia Ungariei. Avem relaţii foarte strânse. Uneori se întâmplă că avem poziţii diferite. Asta e viaţa. Asta nu schimbă... Avem şi interesele comune", a mai spus ambasadorul ungar.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.