Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 28-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Scandalul bentiţei tricolore, reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/scandalul-bentitei-tricolore-reclamat-la-consiliul-pentru-combaterea-discriminarii-297559.html


Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat pentru Digi24 că a primit prima sesizare în cazul scandalului de la liceul din Covasna, unde o elevă a fost ameninţată după ce a purtat bentiţa tricoloră în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, potrivit Digi24.ro.
Petiţia, care a ajuns ieri la sediul CNCD, este semnată de un parlamentar din Covasna, Marius - Lucian Obreja, care îl reclamă pe inspectorul general al Inspectoratului Şcolar General Covasna, Kerestely Irma, pe directorului Grupului Şcolar „Korosi Csoma Sandor", Simon Istva, şi pe profesoara/diriginta elevei, Bajkuj Mihaela, pentru discriminare etnică.„Există o petiţie depusă şi urmează să derulăm procedura legală: urmează audieri, după care soluţionare. În audieri vom invoca problema că s-a făcut o plângere în numele altei persoane. Petiţia e depusă de un parlamentar în numele fetiţei, ca atare, dacă părinţii fetiţei nu-şi asumă petiţia, ea va fi respinsă", a declarat Asztalos Csaba.
"Conform celor declarate de către eleva Sabina Elena Muruianu, decizia purtării bentiţei tricolore a venit în urma celor întâmplate pe data de 30 noiembrie 2012, când elevii de la secţia română de la grupul Şcolar Korosi Csoma Sandor au fost nevoiţi să facă o cerere la directorul şcolii pentru a intona Imnul Naţional al României, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pe tot parcursul intonării imnului, elevii de la secţia maghiară, îmbrăcaţi în tricouri cu harta Ungariei Mari, purtau doliu şi au adus injurii, au arătat semne obscene celorlalţi elevi. Directorul Grupului Şcolar, Simon Istva,, inspectorul şcolar general de la ISJ Covasna, Kerestely Irma şi niciun cadru didactic nu au avut vreo reacţie, iar acţiunile elevilor de la secţia maghiară au fost considerate ca fiind de natură instigatoare, muşamalizându-se evenimentul. Prin compararea celor două evenimente se poate observa o diferenţă de clară de abordare a două cazuri similare. Soluţionarea sau nesoluţionarea incidentelor s-a făcut pe criterii etnice", se scrie în sesizarea trimisă CNCD.
Petiţia ar urma să se dezbată de către Colegiul CNCD, cel mai probabil, în următoarele trei săptămâni.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.