Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 12.10.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului:
Titlul articolului: Operaţiune, la Londra, împotriva unei bande de romi români, soldată cu salvarea a 28 de copii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/externe/operatiune-la-londra-impotriva-unei-bande-de-romi-romani-soldata-cu-salvarea-a-28-de-copii-7469969


Până în prezent, 28 de copii, cu vârste cuprinse între trei şi 17 ani au fost preluaţi de poliţie. Şase dintre ei, toţi de romi români, au fost găsiţi la o singură adresă, iar unul dintre ei, un băieţel în vârstă de trei ani, a fost dus imediat la spital pentru a fi examinat deoarece prezenta urme de lovituri pe faţă.

Poliţia a arestat şapte adulţi, dintre care trei sub acuzaţia de agresarea şi neglijarea copiilor, doi pentru beneficii frauduloase şi doi pentru că pe numele lor erau emise mandate de arestare.

În total au fost găsiţi 103 copii şi 52 de adulţi, la 16 adrese din Ilford, iar operaţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu autorităţile române.

"Traficarea şi exploatarea copiilor pentru a-i forţa să comită infracţiuni este o încălcare gravă a drepturilor omului", a declarat inspectorul Colin Carswell.

"Aceşti copii sunt exploataţi de bande şi în unele cazuri de propriii părinţi. Bandele le spun multor părinţi că pot câştiga bani dacă renunţă la copiii lor pentru ca aceştia să fie duşi în străinătate", a explicat el. "Bandele le împrumută bani pentru a plăti plecarea copiilor în străinătate. Dobânda este însă foarte mare şi pot trece mulţi ani înainte ca banii să fie restituiţi, numărul copiilor cedaţi crescând şi familii întregi fiind sclave ale acestor datorii", a continuat inspectorul Carswell.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.