Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 26.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Maghiarii din afara graniţelor vor primi cetăţenie ungară - a decis parlamentul de la Budapesta
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/maghiarii-din-afara-granitelor-vor-primi-cetatenie-ungara-a-decis-parlamentul-de-la-budapesta_715394.html


Parlamentul Ungariei a votat, miercuri, cu 344 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri legea privind obţinerea cetăţeniei ungare de către maghiarii care locuiesc înafara hotarelor, transmite corespondentul NewsIn. Legea a trezit proteste vehemente din partea guvernului din Slovacia, ţară în care există o numeroasă minoritate maghiară.

Potrivit site-ului ungar de ştiri www.index.hu, legea prevede că o persoană poate obţine cetăţenia ungară dacă are un strămoş care a fost cetăţean ungar sau dacă demonstrează provenienţa ungară şi certifică faptul că are cunoştinţe ale limbii maghiare.

Legea introduce aşadar posibilitatea obţinerii cetăţeniei ungare chiar şi în cazul în care o persoană nu are domiciliu pe teritoriul ţării. Noul act normativ nu dă drept de vot şi nici dreptul de a beneficia de sistemul social şi de pensii din Ungaria.

Votarea legii intervine în contextul în care premierul slovac Robert Fico a cerut marţi premierului ungar desemnat, Viktor Orban, să oprească procesul legislativ care va permite dubla cetăţenie pentru maghiarii din străinătate. Slovacia are o importantă minoritate maghiară pe teritoriul său. În cursul unei sesiuni speciale a Parlamentului de la Bratislava, Fico i-a cerut lui Orban să negocieze cu oficiali slovaci, "în condiţiile în care dubla cetăţenie contravine organizaţiilor internaţionale".

El a avertizat din nou că, dacă Parlamentul ungar va adopta legea, Slovacia va da un răspuns dur. "Revizionismul şi naţionalismul ungar au devenit politicile oficiale la Budapesta",  adăugat el.

România promovează o politică asemănătoare, de acordare a cetăţeniei române pentru cei care au avut strămoşi cetăţeni români.

Printre cele trei persoane care au votat împotriva proiectului de lege se numără şi fostul premier ungar Gyurcsány Ferenc, care încă din 2004 – când Uniunea Maghiarilor de Pretutindeni a pus pe tapet problema acordării dublei cetăţenii – s-a împotrivit vehement, Guvernul condus de el opunându-se în contextul organizării unui referendum pe această temă în data de 5 decembrie 2004.

Menţionăm că Parlamentul Ungariei a votat şi ca şeful statului să promulge legea în regim de urgenţă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.