Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Hotnews
Anul şi data apariţiei: 18-12-2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Bety Blagu
Titlul articolului: Adrian Severin: Romania nu trebuie sa devina ghetou al Europei
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.hotnews.ro/actualitate/esential/articol_2110322/adrian_severin_romania_trebuie_devina_ghetou_europei.htm


Numele cotidianului

Articolul:


Comentarii

Adrian Severin: Romania nu trebuie sa devina ghetou al Europei

de Bety Blagu HotNews.ro

Marţi, 18 decembrie 2007, 20:42 Actualitate | Esenţial

Europarlamentarul roman Adrian Severin a declarat pentru HotNews.ro ca statutul tiganilor in Europa trebuie sa se schimbe. "Trebuie sa constatam ca romii sunt o minoritate eminamente europeana", a declarat Severin, adaugand ca statele mai bogate ale Europei ar trebui sa incerce sa-i integreze pe cei care se afla pe teritoriul lor, nu sa caute tari mai sarace in care sa-i expulzeze. "Romania, Slovacia sau Ungaria nu trebuie sa devina ghetourile Europei", a declarat Severin.

Acesta, impreuna cu alti lideri ai grupului socialist din Parlamentul European, au adresat, marti, o intrebare Comisiei Europene pe tema unei strategii europene privind comunitatea tiganilor. Ei cer CE sa prezinte o comunicare pe aceasta tema si sa spuna sumele exacte din fondurile europene aflate la dispozitia statelor membre dedicate "incluziunii populatiei rome".

Rezolutie veche

In motivarea intrebarii, europarlamentarii vorbesc despre o rezolutie adoptata in aprilie 2005 de Parlamentul European care cere Comisiei Europene sa comunice o modalitate prin care Uniunea Europeana isi poate coordona si promova eforturile in vedere imbunatatirii situatiei tiganilor si sa adopte un plan de actiune cu recomandari clare catre statele membre.

Textul semnat si prezentat azi de socialistii europeni precizeaza ca, desi au existat cateva initiative legate de minoritatea tiganilor, Comisia Europeana nu a elaborat inca un plan cuprinzator.

Aceeasi rezolutie citata sugera si analizarea recunoasterii tiganilor drept minoritate transnationala europeana.

Statelor mai bogate le e mai usor sa-i integreze pe tigani

Adrian Severin a declarat pentru HotNews.ro ca o astfel de recunoastere ar face Uniunea Europeana sa fie principalul organism responsabil de situatia comunitatii de tigani. "In acest moment, romii sunt recunoscuti ca minoritati nationale care exista in unele state membre, iar aceste state trebuie sa se ocupe de ei. Noi trebuie sa constatam ca sunt o minoritate etnica eminamente europeana. Plus ca unii dintre ei sunt cetateni nomazi care au devenit cetateni europeni", considera Severin.

El precizeaza ca o asemenea masura ar curma si valul de "populism xenofob" care se contureaza in acest moment, mai ales dupa evenimentele din ultimele saptamani din Italia: "Una e sa trimit inapoi un roman in Romania si alta e sa trimiti o comunitate minoritara".

Severin este de parere ca, spre exemplu, legatura intre un roman si Romania este cu totul alta decat cea intre un etnic minoritar si Romania. "O recunoastere ca minoritare europeana ar face ca statele in care exista romi sa fie nevoite sa gaseasca metode de a-i integra pe acestia, nu sa caute tari mai sarace in care sa-i expulzeze. Romania, Slovacia sau Ungaria nu trebuie sa devina ghetourile Europei", a mai precizat europarlamentarul roman.

El crede ca statelor mai dezvoltate le este mult mai usor sa se descurce cu integrarea tiganilor, decat le-ar fi celor mai sarace.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.