Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: BBC
Anul şi data apariţiei: 26-05-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Copii români din Italia daţi spre adopţie, deşi au părinţi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/05/080526_copii_italia.shtml_roman_italia.shtml


Numele cotidianului

Articol:

https://www.bbcromanian.com

26 Mai, 2008 - Published 12:22 GMT

Copii români din Italia daţi spre adopţie, deşi au părinţi

Mai mulţi cetăţeni români aflaţi în Italia i s-au plâns şefului departamentului pentru românii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, care a participat la o reuniune la Roma a asociaţiilor de români, că nici până la această oră nu s-au rezolvat cazurile unor copii care au fost daţi spre adopţie în Italia, deşi au familii în România.

Este vorba de copii ajunşi în Italia, pe care autorităţile i-au considerat abandonaţi.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe Mihai Gheorghiu, şeful departamentului pentru relaţia cu românii de pretutindeni, a declarat la BBC că există familii de români în Italia ai căror copii au fost preluaţi de autorităţile din peninsulă şi daţi spre adopţie, pentru că au considerat că părinţii i-ar fi abandonat.

“E vorba de copii din România care ajung aici în diverse conjuncturi, nu foarte clare, dar care au rude sau părinţi în România”.

“Părinţii semnează cererea de repatriere. Cu toate acestea, copilul se află în instituţii de protecţie socială în Italia şi este oferit spre adopţie unei familii din Italia, considerându-se că este în continuare un copil abandonat"”, spune domnul Gheorghiu.

Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a acuzat autorităţile din Italia că încalcă mai multe convenţii internaţionale privind drepturile minorilor.

Şi asta după ce, în 2005, o femeie din România aflată în Italia, la Torino, a fost decăzută din drepturile părinteşti iar cei patru copii au fost daţi spre adopţie.

Autorităţile din peninsulă nu au înştiinţat însă autorităţile din România de demersurile lor.

Potrivit convenţiilor internaţionale, în cazul în care un minor este considerat abandonat într-o ţară, autorităţile de acolo trebuie să informeze autorităţile din ţara de origine despre situaţia copilului.

Familia şi bunicii copiilor din Torino au trimis plângeri la Oficiul pentru Adopţii şi Autoritatea pentru Protecţia Copiilor care au cerut în Italia repatrierea copiilor.

Instituţiile italiene au răspuns la doi ani după aceea şi au susţinut că în cazul minorilor români de la Torino au aplicat legislaţia italiană.

În presa din România au mai apărut în ultimele luni cazuri asemănătoare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.