In ciuda faptului ca romanii nu se bucura de o reputatie prea grozava in presa italiana, iata ca, anul acesta, reprezentantii media au fost nevoiti sa informeze publicul si despre realizari de exceptie ale unui elev roman din cadrul Institutului Tehnic Nautic din Siracusa, pe numele sau Razvan-Mihai Ibrean. Razvan a implinit de curand 17 ani, este elev in anul trei la institutul mai sus mentionat si nu inceteaza sa-si uimeasca profesorii prin abilitatile sale informatice, lingvistice si organizatorice. In mai 2010, el a fost premiat, alaturi de alti trei colegi italieni, pentru realizarea celui mai reusit scurt-metraj pe tema promovarii politicii de integrare europene, in cadrul proiectului Scuola per l'Eurouropa, succes care i-a purtat pasii la Bruxelles, la Sediul Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului UE. In cadrul vizitei la Centrul Comun de Informare si Publicatii, tanarul a pus in dificultate ghidul institutiei, solicitand o brosura miniaturala in limba romana, intrucat grupul de elevi fusese asigurat ca acesta este unicul punct unde un cetatean european poate gasi materiale in oricare din limbile tarilor membre ale UE. Dupa indelungi asteptari, cererea i-a fost satisfacuta, obtinand unicul exemplar disponibil, identificat cu dificultate de gazdele belgiene. Tanarul este primul din istoria Institutului Nautic din Siracusa care a obtinut in 2009, la numai 16 ani, Certificatul pentru Gradul 5 in limba engleza eliberat de Trinity College London, in 2010 "sarind" peste alte trei trepte si obtinand direct Gradul 8. Facand referire la copiii din capitala tarii noastre, el a declarat cu modestie presedintelui Institutului Nautic: "Eu, genial? Nici vorba - aproape orice adolescent de pe meleagurile mele natale, pasionat de computer, vorbeste si engleza, pentru ca este atras de jocuri, muzica, filme si are motivatia de a deveni autodidact din acest punct de vedere, spre a intelege cat mai mult cu putinta". Totusi, pe langa romana, italiana si engleza, Razvan si-a insusit cu usurinta toate dialectele Siciliei si in prezent studiaza dupa o originala schema creata de el insusi - limba japoneza. La inceputul lunii decembrie el si-a prezentat candidatura si a primit aprobarea din partea Comisiei Institutului Nautic siracusan pentru a fi admis la Clasa Capitani de Marina, fiind unicul elev roman care a obtinut pana acum acest privilegiu. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|