Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 17.01.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Anca Serghescu
Titlul articolului: Daily Express: Bande de copii rromi din Romania fac legea pe strazile britanice
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziare.com/diaspora/rromi-strainatate/daily-express-bande-de-copii-rromi-din-romania-fac-legea-pe-strazile-britanice-1069128


Fiecare astfel de copil poate castiga in decurs de cativa ani, pana cand atinge varsta la care poate raspunde pentru faptele sale, 600.000 de lire sterline.

Copiii, vanduti in Romania de familii extrem de nevoiase, ajung sa fie cumparati de "baronii" din Marea Britanie, capii unor astfel de retele, cu pana la 16.000 de lire sterline. Sunt tinuti, conform cotidianului britanic Daily Express, in conditii mizere si speriati cu povesti care de care mai ingrozitoare legate de politistii britanici.

Astfel, li se spune ca odata ajunsi la politie, in regat, sunt torturati, ba chiar ca asistentii sociali le scot organe precum rinichii si le vand. Astfel, intotdeauna se intorc la "stapanii" lor, iar daca sunt prinsi, de frica, nu spun nimic. De altfel, multi nici nu stiu limba engleza.

Potentialul de castig al unui copil - 120.000 de lire sterline pe an

Detalii terifiante despre astfel de bande au iesit la iveala in urma unei investigatii in care a fost implicat Europolul, si, mai nou, Scotland Yard. Conform acestuia, fiecare astfel de copil are un potential de castig de 120.000 de litre sterline pe an. Exista bande unde sunt si cate 100 de copii.

Ceea ce inseamna ca gangsterii din Romania pot face si cate 12 milioane de lire sterline anual din "munca" copiilor din regat.

Nu putine sunt cazurile in care familiile nevoiase isi inchiriaza copiii pentru astfel de activitati, din lipsa de bani, devenind astfel partase la aceste afaceri ilegale.

Anul trecut, in octombrie, politia a descoperit si anihilat o astfel de banda, salvand 28 de copii de etnie rroma din Romania. Unii dintre copiii care traiau in conditii mizere in estul Londrei, in contrast izbitor cu capii afacerii din Romania, mai precis din Tandarei, nu aveau mai mult de 3 ani.

Din 2008, politistii britanici si cei romani au facut 126 de arestari in astfel de cazuri.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.