Duminica, la Conservatorul din Milano, va avea loc un eveniment mai putin obisnuit: debutul copiilor superdotati din cadrul orchestrei rromilor, care va prezenta primul sau concert de muzica clasica. Este vorba despre un grup de 20 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, provenind din familii de rromi, crescuti in fosta tabara de nomazi de la Triboniano, la periferia orasului Milano, relateaza „La Stampa”. Este vorba despre un grup de 20 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, provenind din familii de rromi, crescuti in fosta tabara de nomazi de la Triboniano, la periferia orasului Milano, relateaza La Stampa. Dupa un an de studiu la conservatorul milanez, copiii rromi care au demonstrat un talent iesit din comun in ceea ce priveste interpretarea la un anumit instrument, precum vioara, acordeon, violoncel sau instrumente de suflat, au reusit sa-si impresioneze profesorii prin usurinta cu care abordeaza variatiuni din Vivaldi si alti autori celebri de muzica clasica. Talentati si cu scoala strazii Majoritatea nu au studiat niciodata pe o partitura, nici macar nu stiu cum se deseneaza cheia sol si considera lectiile de solfegiu drept pierdere de vreme, fara macar sa incerce a-si ascunde plictiseala in fata profesorilor. "Sunt deosebit de agitati", relateaza directorul Conservatorului, Alessandro Cerino, subliniind ca este extrem de dificil sa castige atentia acestor muzicieni formati in strada, fara teorie muzicala, fara notiuni elementare de istorie clasica. "Primele probe s-au desfasurat intr-o atmosfera vecina cu haosul - unii se agatau de automatele de dulciuri si cafea, altii se inghionteau si fiecare vroia sa cante la infinit hore, sarbe, dansuri tiganesti si improvizatii dupa cum ii taia capul", explica violonistul Pietro Boscacci. Conservatorul nu e o joaca Staff-ul care s-a ocupat de proiectul incurajarii talentelor muzicale provenite din familiile de rromi, este insa foarte sever si are la conducere un nume care impune respect: Clive Cueto. Cine a lipsit de la lectii, duminica nu va putea urca pe scena si nici nu va putea fi prezent in fata presedintelui Italiei, Giorgio Napoletano care, afland de proiect, a invitat grupul sa sustina un concert la Palatul Prezidential. Pe coridoarele Conservatorului din Milano sunt insa si persoane care "stramba din nas", pentru ca le e dificil sa depaseasca anumite prejudecati, subliniaza Arnoldo Mosca Mondadori, sufletul proiectului, potrivit sursei citate. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|