Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 07.11.2007
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Antena3
Titlul articolului: Funar propune revenirea la denumirea de
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/politica/funar-propune-revenirea-la-denumirea-de-tigan-deoarece-rrom-se-confunda-cu-roman-41492.html


                               


 

Problemele legate de integrarea romilor şi de infracţiunile de care aceştia se fac vinovaţi au fost îmdelung discutată. Acum însă s-a pus şi problema alăturării cuvintelor ?rrom? şi ?român? care de multe ori sunt confundate. În acest sens, senatorul PRM Gheorghe Funar a propus un proiect de lege privind revenirea la denumirea de "ţigan". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat miercuri că nu denumirea de ?rom? crează conflicte interetnice, ci lipsa de comunicare.

?Este, însă, important este să rezolvăm problema socială şi economică a comunităţii, şi nu să le schimbăm sau să le păstrăm numele?, a apreciat Olteanu. Deputatul PD Daniel Buda susţine că ?adevărata problemă legată de integrarea romilor nu ţine de denumirea lor? şi că statul trebuie să îşi mărească eforturile şi să asigure o integrare mai rapidă şi reală a acestora în societate?.

Parlamentarii PLD au declarat că nu vor vota un asemnea proiect legislativ, denumirea de rrom fiind acceptată de toată opinia publică şi de autorităţi. ?Pentru cealaltă denumire - pe care eu nu o folosesc - există un înţeles insultător, iar ei se denumesc populaţie romă sau hindi. Restul discuţiilor nu sunt altceva decât politicianism şi propagandă', a spus Nicolae Vlad Popa, deputat PLD.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.