Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 18.07.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Observator
Titlul articolului: Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/romii-cer-schimbarea-explicatiei-cuvantului-tigan-in-dex-131140.html


 

 

Câteva organizaţii care luptă pentru drepturile romilor scot tunurile împotriva Academiei Române! Romii sunt nemulţumiţi de faptul că în definiţia cuvântului "ţigan" din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, ediţia 1998, apare şi explicaţia, "epitet dat unei persoane cu apucături rele". Aşa că vor ca definiţia să fie schimbată, iar Academia Română să prezinte scuze publice. 

L-aţi recunoscut, desigur, pe Regele autoproclamat al ţiganilor, Florin Cioabă. E supărat că una din explicaţiile cuvântului "ţigan" din DEX are un sens peiorativ. Sau dispreţuitor. Este vorba despre a treia explicaţie a cuvântului: epitet dat unei persoane cu apucături rele. 

Explicaţia a stârnit supărarea unor organizaţii care luptă pentru drepturile romilor. În primul rând, pentru că face o echivalare între cuvântul "rom" şi "ţigan", care nu înseamnă acelaşi lucru. Şi, în plus, pentru că nu e specificat clar faptul că explicaţia are un sens peiorativ, aşa cum se întâmplă în alte dicţionare. 

Organizaţiile care se plâng de explicaţia din DEX au trimis deja o sesizare Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Cer sancţionarea şi obligarea Academiei Române la prezentarea de scuze publice. 

Reprezentanţii Academiei Române au declarat că la următoarea ediţie a DEX-ului vor elimina explicaţia buclucaşă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.