Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 13.12.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: newsln
Titlul articolului: Pambuccian: Schimbarea denumirii de ”rom” în ”țigan” poate afecta aderarea la Schengen
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/pambuccian-schimbarea-denumirii-de-rom-in-tigan-poate-afecta-aderarea-la-schengen_782399.html


 

Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că legea lui Silviu Prigoană privind schimbarea denumirii de "rom" în "ţigan" poate afecta aderarea României la Schengen, coaliţia hotărând să nu o susţină.

 

"Vom încerca şi să descurajăm lucruri pe care unii dintre noi le întreprind fără să-şi dea seama de consecinţele lor. Aici aş vrea să subliniez o chestiune care priveşte grupul minorităţilor. Este vorba de legea pe care a propus-o domnul Prigoană, legată de schimbarea denumirii unei minorităţi. (...) A fost o hotărâre fermă a întregii coaliţii de a nu se întâmpla aşa ceva, de a nu trece o asemenea lege. Ea ne poate încurca inclusiv la aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Pambuccian, subliniind că aceasta este o lege care, "celor cu sensibilităţi mai mari", le aminteşte de o perioadă care a precedat celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderul minorităţilor a spus că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită pentru aderarea la Schengen, dar există şi alte aspecte, care nu ţin de ceea ce face România, ce trebuie luate în seamă.

"Ţin mai degrabă de interese, percepţii şi situaţii de moment care pot afecta în bine sau în rău această aderare. E un proces în derulare, iar grupul nostru parlamentar, prin parlamentarii care au ca ţări de origine ţări europene puternice, va juca un rol activ, vă asigur", a spus Pambuccian.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.