Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 04.11.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 1
Titlul articolului: Băsescu, din nou la Guvern pentru discuţii cu Boc şi lideri ai UDMR despre Legea Educaţiei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/politica/basescu-din-nou-la-guvern-pentru-discutii-cu-boc-si-lideri-ai-udmr-despre-legea-educatiei-112545.html


Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru a discuta, din nou, cu premierul Emil Boc şi cu vicepremierul Marko Bela. Cel mai probabil, tema discuţiei a fost legată de verdictul CCR pe Legea Educaţiei. Şeful statului a mers şi miercuri seară la Guvern, unde a vorbit circa 30 de minute cu primul-ministru.

La întâlnirea de joi de la Palatul Victoria au mai fost chemaţi Kelemen Hunor şi Verestoy Attila. Discuţiile de la sediul Guvernului au durat circa două ore.

Întâlnirile de la Palatul Victoria au loc după ce Marko Bela a anunţat că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern. Declaraţia liderului UDMR a venit după decizia CCR privind neconstituţionalitatea asumării răspunderii pe Legea Educaţiei.

Marko Bela a anunţat, miercuri, că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CCR în cazul Legii Educaţiei, precizând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate.

"În continuare afirm că nu au existat motive temienice de neconstituţionalitate, dar, bineînţeles, că ne conformăm deciziei Curţii Constituţionale, indiferent dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu această decizie, este obligatoriu ceea ce spune. Trebuie să vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problemă inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, pentru că eu am fost convins că vom reuşi de data aceasta să eliminăm toate dispoziţiile discriminatorii care au mai rămas în actuala lege a învăţământului şi, într-adevăr, să nu mai avem niciun fel de îngrădiri privind învăţământul în limba maternă, şi nu s-a reuşit acest lucru", a spus atunci Marko Bela.


Liderul UDMR a mai precizat că regretă că în anul 2010 au fost trezite în continuare anumite sentimente antimaghiare în privinţa declaraţiilor unor politicieni referitoare predarea unor obiecte în limba minorităţilor.

Boc ar fi fost la un pas de demisie

În urma deciziei Curţii Constituţionale, premierul Emil Boc a fost la un pas să-şi prezinte demisia, conform unor surse din PDL. Problema a fost tranşată miercuri seară la Guvern, chiar cu preşedintele Traian Băsescu.

UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare, dacă obiectivele negociate cu partenerii de la PDL, printre care şi adoptarea Legii Educaţiei, nu sunt atinse.

Membrii Comisiei de Educaţie din Senat au aplaudat deciza judecătorilor. Printre parlamentarii mulţumiţi de hotărârea Curţii s-a aflat şi democrat-liberal Mihail Hărdău, lucru care i-a deranjat profund pe liderii UDMR.

Cel care a înclinat balanţa în favoare neconstituţionalităţii asumării a fost Petre Lăzăroiu, propus de preşedinţie pentru postul de judecător la Curtea Constituţională.

Legea va fi dezbătută în continuare în comisia de Învăţământ din Senat. Ea va fi adoptată ulterior în Parlement, prin vot.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.