Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Buzznews
Anul şi data apariţiei: 18.12.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Evacuarea cu scandal a romilor de pe strada Coastei, ĂŽn atenĹŁia Consiliului Uniunii Europene
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.buzznews.ro/2011/12/18/evacuarea-romilor-de-pe-strada-coastei-din-cluj-dosar-pe-masa-consiliului-uniunii-europene/


OrganizaĹŁia Amnesty International a dus cazul celor 76 de familii evacuate forĹŁat de pe strada Coastei, în decembrie anul trecut în Cluj-Napoca, în atenĹŁia viitoarei preşedinĹŁii daneze a Consiliului Uniunii Europene (UE), care îşi va începe mandatul pe 1 ianuarie 2012.

“Amnesty International face apel la PreşedinĹŁie să acĹŁioneze în numele persoanelor afectate şi să îşi arate angajamentul faţă de drepturile romilor din UE, inclusiv prin îndemnarea autorităţilor române să garanteze victimelor evacuărilor forĹŁate din ĹŁară acces la căi de atac eficiente, inclusiv acces la dreptate şi reparaĹŁii”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, Amnesty International a cerut preşedinĹŁiei daneze să îndemne România să îşi modifice legislaĹŁia în materie de locuire pentru a interzice evacuările forĹŁate, pentru a include măsuri de protecĹŁie care ar trebui respectate înainte ca orice evacuare să fie efectuată şi pentru a aduce legea în conformitate cu standardele internaĹŁionale şi regionale cu privire la dreptul la locuire adecvată.

În data de 17 decembrie 2010, 76 de familii au fost evacuate forĹŁat de pe strada Coastei de către autorităţile locale fără înştiinĹŁare. “Familiile afectate nu au fost consultate înainte de evacuare şi alternative fezabile evacuării nu au fost explorate. Celor evacuaĹŁi nu li s-a oferit o înştiinĹŁare scrisă sau detaliată cu suficient preaviz, şi nu li s-a oferit posibilitatea de a contesta decizia de evacuare. Patruzeci din aceste familii au fost mutate în condiĹŁii de locuit neadecvate, la marginea oraşului (în Pata Rat), în apropiere de groapa de gunoi a oraşului şi de un fost depozit de deşeuri chimice, în timp ce restul familiilor au fost lăsate fără locuinĹŁe alternative”, mai arată reprezentanĹŁii Amnesty International.

OrganizaĹŁia face apel la autorităţile locale din Cluj-Napoca şi la guvernul României să ofere căi de atac eficace şi despăgubiri victimelor evacuării forĹŁate şi se arată profund îngrijorată de faptul că un an mai târziu autorităţile nu au recunoscut încălcarea drepturilor omului comisă şi nu le-au oferit familiilor afectate o locuinţă adecvată care să le permită să trăiască în demnitate şi să se bucure de dreptul lor la locuire adecvate, fără discriminare.

 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.