Social Dupa protestul organizat de tiganii de la Pata Rat in Consiliul Local, primarul Sorin Apostua prezentat un pomelnic infractiunile comise de acestia de la inceputul anului. Pe lista expusa de primar se numara 134 de furturi auto, din locuinte, furturi din gradinile oamenilor si distrugeri. Prin aceasta actiune Sorin Apostu a dorit sa arate ca acesti tigani prezinta periciol public si trebuie supravegheati. Reprezentantii Primariei sustin ca dupa discutiile cu Politia "s-a desprins necesitatea de a intensificia actiunile de prevenire a infractiunilor in special pe raza sectiilor cu numar mare de cazuri. O atentie speciala va trebui sa fie acordata sectiei 7 – cea mai nou creata sectie locala de politie, infiintata in parteneriat cu Politia municipiului, pe strada Cantonului, in apropiere de zona Pata Rat in anul 2010". Situatia infractiunilor pe sectii de politie: Sectia 1 are in cercetare 9 infractiuni: 3 furturi din auto, 5 furturi din locuinta, 1 distrugere. Sectia 2 are in cercetare 16 infractiuni, dintre care 11 furturi din societati comerciale, 3 furturi din locuinta, 1 furt de bicicleta si 1 furt de fier vechi Sectia 3 a inregistrat 8 infractiuni - 7 furturi din anexe gospodaresti (a fost denuntata de catre pagubiti disparitia peste noapte a legumelor din gradini (ceapa verde, ridichi, salata), 1 furt din locuinta. Sectia 4 a deschis 4 dosare de cercetare pentru 3 furturi din societati si un caz de lovire si alte violente. La sectiile 5 si 6 nu s-au inregistrat nici o infractiune cn primele 4 luni ale anului 2011. Sectia 7 cerceteaza 83 de infractiuni. Dintre acestea, 34 de plangeri sunt pentru furturi din societati comerciale, 4 furturi din locuinta, 4 furturi din auto, 9 cazuri de lovire si alte violente, 12 furturi din anexe gospodaresti (de asemenea s-au semnalat furturi de legume plantate in gradinile cetatenilor), 12 alte furturi. Alte 8 infractiuni au fost legate de circulatia pe drumurile publice cu mijloce de transport neautorizate.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|