Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 07.05. 2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Andreea Romanovschi
Titlul articolului: Românii aduc infracţiuni, mizerie şi cerşetorie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.expres.ro/articole/detalii-articol/800766/Romanii-din-Italia-Trebuie-sa-lasam-capul-in-jos/


Numele cotidianului

Articolul: 

Eveniment

Românii aduc infracţiuni, mizerie şi cerşetorie

 

 

Andreea Romanovschi

Miercuri, 07 Mai 2008

61% dintre italieni spun că infracţionalitatea a crescut în Peninsulă în urma venirii imigranţilor români, potrivit unui sondaj de opinie realizat în Italia de institutele de cercetare Focus Marketing, din Napoli, şi Metro Media Transilvania.

Cei mai mulţi dintre italieni consideră că infracţiunile din Peninsulă sunt comise de imigranţii de etnie romă şi că expulzările sunt justificate. Aceştia preferă să nu-i aibă ca vecini sau prieteni pe românii sau romii aflaţi în Italia şi îi cataloghează pe cei din urmă drept leneşi, vulgari, violenţi şi obraznici.

Concluziile se desprind dintr-un sondaj de opinie realizat în Italia în perioada 20 martie-11 aprilie, care a luat în calcul răspunsurile a 1.200 de persoane de peste 17 ani din 75 de localităţ i. Barometrul de opinie, prezentat, ieri, pe site-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, a fost realizat de institutele de cercetare Focus Marketing din Napoli (Italia) şi Metro Media Transilvania din România, relevă Mediafax.

Primul lucru care le vine în minte italienilor atunci când se gândesc la imigranţii străini este că sunt „prea mulţi“ - 7%. 6% îi percep, la prima vedere, drept „persoane foarte sărace şi murdare“, 4% drept „delincvenţi“, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au o părere proastă despre imigranţi din cauza infracţiunilor comise de unii dintre ei. Cu toate acestea, peste 80% dintre italieni declară că nu au fost agresaţi de vreun imigrant. Victimele infracţiunilor îi indică însă drept autori pe romi (50%) şi pe români (24%).

Principala nemulţumire asociată cu prezenţa imigranţilor români în Italia este infracţionalitatea de vitrină (furturi, agresiune verbală şi fizică, cerşetorie, mizerie). 61% dintre italieni spun că infracţionalitatea a crescut în Italia în urma venirii imgranţilor români, iar 51% spun că din cauza acestora există mai multă mizerie în spaţiile publice, iar cerşetoria a luat amploare.

Românii reprezintă poporul cu care cei mai mulţi italieni asociază romii stabiliţi în Italia, iar România este pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor simpatizate, fiind imaginea persoanelor sărace, a romilor şi a lui Dracula, dar şi a femeilor frumoase. 34% dintre cei intervievaţ i consideră că venirea românilor în Italia ar trebui stopată, iar 36% că nu ar trebui făcut nimic în acest sens.

Printre românii cei mai cunoscuţi de italieni se numără Nicolae şi Elena Ceauşescu (24%), urmaţi de Adrian Mutu (6%), Ramona Bădescu (3%), Nadia Comă neci şi Cristian Chivu (2%), Gheorghe Hagi (1%) şi Eugene Ionesco (0,4%).

IMAGINE

În topul naţionalităţilor detestate

Circa 81% dintre italieni antipatizează etnia romă, iar 64% nu îi simpatizează pe români, relevă un sondaj prezentat, luni, în ediţia electronică de agenţia Ansa. Romii au fost desemnaţi de 81% dintre respondenţi drept cel mai puţin simpatizaţi, numai şase procente dintre italieni susţinând contrariul. Pe locul doi se clasează albanezii, cu 74 de procente împotrivă şi 11 pentru. Românii ocupă cea de-a treia poziţie, fiind antipatizaţ i de aproximativ 64% dintre persoanele intervievate şi simpatizaţi de circa 20% dintre italieni. În clasamentul etniilor simpatizate se află filipinezii - 51%, senegalezii - 46% şi evreii - 42%.

t de o asemenea violenţă nu pot fi găsite explicaţii. Astfel de fapte aruncă o lumină foarte proastă asupra întregii comunităţi româneşti de aici. Nu putem deschide gura“, consideră Marian Mocanu, preşedintele Ligii Românilor din Italia (LRI).

Situaţia românilor de acolo s-a înrăutăţit în ultimele zile, iar singurul lucru care poate fi făcut de comunităţile româneşti este delimitarea de persoanele care săvârşesc asemenea fapte, mai arată reprezentantul LRI. „Cerem aplicarea legii. Nu mi se pare normal ca o persoană închisă în România să ajungă aici fără nicio problemă. Totodată, trebuia blocat undeva de autorităţile italiene, odată ce a ajuns aici. Vina este deci şi într-o parte, şi în alta“, spune Marian Mocanu.

El invocă şi momentul politic delicat în care s-a petrecut fapta: cu o săptămână înainte de alegerile pentru Primăria Romei, într-o perioadă în care „problema siguranţei publice este un cal de bătaie pentru partidele de centru-dreapta“, iar discursul acestora devine mult mai radical decât de obicei.

VERDICTUL FAMILIEI

„Nu l-aş ierta niciodată“


Ioan Rus, Neluţu, cum îi spun cunoscuţii, era plecat în Italia la muncă, fără forme legale, încă de la începutul anului trecut, împreună cu soţia sa, Delia Adriana. Femeia susţine că au plecat din ţară dornici să câştige mai mulţi bani şi pentru a-i putea oferi fiicei lor, Anca Alexandra, un trai decent. Ioan lucra fie în construcţii, fie la transportul mobilei sau la grădinărit, iar Delia la un cămin de bătrâni.

De Paşti, voiau să vină împreună acasă, la Târnăveni, dar fiindcă nu stăteau prea bine cu banii au decis să vină doar Delia pentru câteva zile. „Mi-au mai rămas nişte bani în Italia, dar mi-e teamă să mă întorc“, a spus Adriana, care se teme de furia italienilor.

Femeia a povestit că a plecat din Italia săptămâna trecută, miercuri dimineaţa, iar joi a fost deja acasă. „Am aflat de ceea ce a făcut Neluţu vineri noaptea, când m-a sunat soră-mea, Angela. Nu pot să înţeleg de ce a făcut aşa ceva. Nu ştiu dacă era în stare de ebrietate, dar treaz sigur nu era“, ne-a spus Delia Adriana.

Cu lacrimi în ochi, soţia lui Ioan Rus susţine că şi-ar dori să stea de vorbă cu el pentru a-l întreba ce l-a determinat să facă aşa ceva. „Am luat-o ca pe un gest de trădare, pentru că nu s-a gândit la fiică-sa. Şi eu, la rândul meu, m-am simţit trădată şi nu cred că voi fi în stare să-l iert vreodată“, a spus Delia Adriana.

Mult mai fermă, mama acesteia, Ileana Lucaci, a declarat, categoric, că fapta lui Neluţu nu e de iertat. „Pe de-o parte mi-e milă de el. Dar, pe de altă parte, nu l-aş ierta, niciodată. Putea să-i facă fiicei mele aşa ceva“, a spus femeia. (Raul Matiş, Târgu-Mureş)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.