Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 20-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Alina Vătăman
Titlul articolului: Cazul Mailat, folosit pentru a discredita România
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/articole/detalii-articol/825182/Cazul-Mailat-folosit-pentru-a-discredita-Romania/


Numele cotidianului

Articolul: 

Cazul Mailat, folosit pentru a discredita România

 

 

Alina Vătăman

Luni, 20 Octombrie 2008

Informaţiile furnizate de către sociologul Marzio Barbagli, în cartea "Imigraţie şi Criminalitate”, au adus o lumină nouă asupra cazului Mailat şi asupra gestionării acestuia de către autorităţile italiene.

Autorul italian a precizat că Partidul Democrat din Italia şi serviciile secrete italiene au semnat, în urma cazului Mailat, un acord care privea discreditarea României şi a imigranţilor români. Aceştia sunt consideraţia a fi principala sursă a creşterii infracţionalităţii în Peninsulă.

Astfel, după uciderea Giovannei Reggiani, în octombrie 2007, Partidul Democrat, condus de fostul primar al Romei Walter Veltroni, a început să critice România, afirmând că aderarea acesteia la UE este principala sursă a instabilităţii în Italia.
 

"De fapt, implicarea românilor în infracţiuni grave comise în Italia nu este atât de frecventă cum ar sugera forţele de dreapta şi de stânga", scrie Barbagli.

Tot el semnalează faptul că, după uciderea Giovannei Reggiani, numărul infracţiunilor comise de către cetăţenii români în Italia a rămas acelaşi, crescând, în schimb,  numărul de infracţiuni comise de cetăţenii albanezi.

Cu toate acestea, italienii sunt tot mai reticenţi cu privire la români şi manifestă o atitudine indulgentă faţă de albanezi şi marocani.

"Am înţeles că infracţiunile stradale nu sunt doar o caracteristică a românilor, albanezii şi slavii fiind poate mult mai periculoşi, dar liderii de stânga, la acea vreme din Guvernul Romano Prodi, m-au rugat să tac, pentru că altfel aş fi stârnit un val de rasism şi xenofobie fără precedent", acuză Barbagli.

Aceeaşi atitudine a adoptat şi candidatul de centru-stânga pentru Primăria Romei, Francesco Rutell, care în campania electorală a acuzat guvernul Berlusconi de faptul că, prin eliminarea obligativităţii vizelor pentru români, în 2002, li s-a dat acestora posibilitatea de a veni în număr tot mai mare în Italia, contribuind la creşterea infracţionalităţii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.