Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 27.11.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mihaela Botezatu
Titlul articolului: Marko Bela, trist de 1 Decembrie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/marko-bela-trist-de-1-decembrie-829930.html


 

În timpul unui spectacol de campanie electorală, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că maghiarii nu se pot bucura la 1 decembrie, această dată însemnând "70 de ani de agonie".

Marko Bela

"Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniţi în orice clipă pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri. Ne doare Trianonul şi ne doare 1918. După alegeri e sărbătoarea naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o respectăm”, a spus Marko Bela.

El s-a arătat totuşi optimist, sperând ca în 1 decembrie maghiarii să sărbătorească victoria în alegeri a UDMR.

Frunda: ”Vom dobândi autonomia culturală şi teritorială”

În cadrul aceleiaşi întruniri, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, şi-a exprimat speranţa obţinerii autonomiei culturale şi teritoriale a maghiarilor.

"Acum 18 ani am redobândit terenurile luate abuziv, clădirile şcolilor, bisericilor, acum avem mai multe şcoli maghiare în Ardeal decât în perioada dintre cele două războaie mondiale. În peste o mie de localităţi avem inscripţii bilingve. În următorii patru ani va trebui să construim pe terenul autonomiei, trebuie să dobândim autonomie culturală şi teritorială, contăm pe dumneavoastră în 30 noiembrie. Suntem o familie şi numai împreună putem să ne chivernisim", a spus Frunda.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.