Europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor a spus astăzi, la adunarea convocată de Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita, că "toată lumea trebuie să respecte statul naţional unitar român".
- Sursa: Arhiva EVZ
1 /2.
ÎN ATENŢIA ANI
"Trebuie să trăiţi în pace aici, pentru că noi plecăm şi voi rămâneţi. Nu există niciun Ţinut Secuiesc, aici este România", a subliniat liderul PRM, citat de Mediafax. Participanţii la adunare l-au aclamat pe politician după discurs.
Vadim i-a asigurat pe românii din cele trei judeţe că Legea statutului minorităţilor nu va fi adoptată, la fel cum "nu va avea trecere" oficializarea limbii maghiare "în România".
Ponta: PSD nu va accepta autonomia pe criterii etnice
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, astăzi, la adunarea de la Topliţa, că PSD nu va accepta niciodată o modificare a Contituţiei care să prevadă că în România o altă limba decât cea română va fi limbă oficială şi nici faptul ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.
"Mă aflu aici pentru a exprima în numele partidului nostru o poziţie foarte clară şi foarte fermă pe care reprezentanţii de astăzi ai puterii au întârziat să o aibă şi pentru a da nişte răspunsuri de la cei care conduc ţara şi de a vă manifesta o solidaritate de care aveţi foarte mare nevoie", a afirmat Ponta, la adunarea organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, citat de Mediafax.
Liderul PSD a spus că în 1917 străbunicul său a dezertat din Armata Austro-Ungară şi a trecut în România pentru a primi cetăţenie română, astfel că el are "o datorie morală şi personală" să spună că "Ardealul este România".
"Vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri în această parte a României şi că de câte ori veţi avea dreptate veţi avea pe cineva, indiferent din ce partid şi indiferent din ce zonă a ţării, care se va bate pentru dreptatea dumneavoastră. Am şi o datorie morală şi personală. În 1917, străbunicul meu a dezertat din Armata Austro-Ungară, a trecut în România pentru a primi cetăţenia română şi simt o datorie faţă de el şi faţă de toţi ceilalţi să spun, şi acum la o sută de ani după, că Ardealul este România, că niciun român nu trebuie să plece din locul în care s-a născut pentru a se simţi în ţara lui şi că într-adevăr eu cred că Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că nu există Ţinutul Sescuiesc", a firma Ponta.
La un moment dat, discursul lui Ponta a fost întrerupt, câţiva participanţi la adunare strigând: " Unde este Marko, unde e Băsescu? Trebuiau să fie aici".
Ponta a continuat spunând că în România niciun cetăţean nu trebuie să aibă mai puţine drepturi decât celălalt, dar niciunul mai multe decât ceilalţi: "Cred că în România niciun cetăţean nu trebuie să aibă mai puţine drepturi decât altul, dar cred că niciun cetăţean nu trebuie să aibă mai multe drepturi decât ceilalţi. Şi cred că dreptul la educaţie, în primul rând, la sănătate, dreptul la muncă, care ne este luat în aceste zile, dreptul la pensie, trebuie să fie aplicat pentru români, maghiar, pentru orice om care trăieşte cinstit şi munceşte în această ţară".
Adunarea românilor la Topliţa
Aproape 1.000 de persoane participă, la această oră, la Topliţa, la adunarea organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Printre aceştia se numără şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Adunarea a început în jurul orei 11.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură din municipiul Topliţa, dar nu toţi cei prezenţi au loc în clădire, scrie Mediafax.
Participanţilor li s-a interzis să intre în sală cu însemne politice, având voie doar cu tricolorul, pentru a nu da o conotaţie politică acestei manifestări.
La adunare participă preşedintele PSD, Victor Ponta, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, senatorul PSD Titus Corlăţean, vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu, preşedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, secretarul genernal al PRM, Gheorghe Funar.
Totodată, la adunare sunt prezenţi reprezentanţi ai PRM din Botoşani, Prahova şi Bistriţa-Năsăud, care au steaguri tricolore.
Tema de discuţie: Maghiara, limbă oficială
Adunarea de la Topliţa a fost deschisă cu intonarea imnului de stat al României, după care a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru".
Totodată, în sală s-a scandat "Ardealul este pământ românesc". Foarte mulţi dintre participanţi au fulare tricolore şi sunt îmbrăcaţi în costume populare.
Înainte de adunare a avut loc o şedinţă a conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna şi Harghita, în cadrul căreia au fost analizate adeziunile organizaţiilor şi fundaţiilor din judeţul Mureş care şi-au exprimat dorinţa de a face parte din Forum.
Statutul organizaţiei civice a fost modificat, fiind acceptate adeziunile organizaţiilor şi fundaţiilor din judeţul Mureş.
În cadul adunării vor fi dezbătute, printre altele, decizia declarării limbii maghiare ca limbă oficială în "aşa-zisul Ţinut Secuiesc" de către adunarea Aleşilor Locali din secuime la Sfântu Gheorghe, statutul limbii române şi probleme ale convieţuirii etnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
La sfârşitul adunării, în urma dezbaterilor, se va adopta un memorandum care va fi adresat autorităţilor statului.