Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 16.04.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Legea educatiei:Minoritatile vor invata limba romana ca pe o limba straina
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziare.com/articole/predare+limba+romana


                                                         

 

Toate minoritatile nationale vor invata romana ca pe o limba straina, iar istoria si geografia Romaniei vor fi studiate in limba materna, potrivit proiectului noii Legi a Educatiei.

Cu acelasi numar de ore ca si limba materna, romana va fi predata elevilor minoritari dupa alte manuale si cu alte metode, conform proiectului aflat pe masa Parlamentului, scrie Evenimentul Zilei.

Istoria si geografia vor fi predate in limbile materne, doar numele proprii si toponimia urmand a fi pastrate in romana. Acum, acestea se predau in limbile materne doar la clasele I-IV, iar la gimnaziu si la liceu in limba romana.

In plus, legea permite ca si calificativele elevilor din clasele primare sa fie traduse, astfel incat copiii maghiari, spre exemplu, vor primi calificativul "kielegít" in loc de "satisfacator" si "jol" in loc de "bine".

In timp ce profesorii din zonele cu populatie exclusiv minoritara considera firesti aceste prevederi, exista voci care le contesta pe motiv ca ar fi fost gandite special pentru cea mai numeroasa dintre minoritati - cea maghiara.

"Probabil, vor exista voci care vor contesta acest lucru, dar speram ca legea va trece in formula agreata de Ministerul Educatiei", a explicat secretarul de stat pentru invatamantul minoritatilor, Kiraly Andras.

Pe de alta parte, legea mai propune ca "in unitatile scolare cu predare si in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori sa fie un cadru didactic din randul minoritatii respective, cu respectarea ...

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.