Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 09.02.2011
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Andreea Archin
Titlul articolului: Profesorii cer modificarea legii educaţiei intrată în vigoare astăzi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/profesorii-cer-modificarea-legii-educatiei-intrata-in-vigoare-astazi-920770.html


Cadrele didactice afiliate Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” cer Guvernului să modifice noua lege a educaţiei, intrată astăzi în vigoare şi să amâne aplicarea acesteia până la 1 septembrie 2012.

Amânarea cu mai mult de un an a legii este explicată de sindicalişti ca fiind perioada necesară modificării „erorilor” din lege. Mai mult, aceştia îşi doresc şi demisia ministrului Daniel Funeriu. 

În cadrul întâlnirii avute astăzi în Capitală, membrii „Spiru Haret” au hotărât să organizeze caravane prin ţară de informare a cadrelor didactice cu privire la efectele aplicării noii legi. 

 

Aceştia au scos în evidenţă câteva dintre inadvertenţele în exprimare din noul act normativ, amintindu-le celor care au elaborat-o că „Textul legislativ trebuie să fie formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce”. Unul dintre articolele considerat nepotrivit pentru o lege este: „Misiunea asumată de lege este de formare, prin educaţie, a infrastructurii mentale a societăţii româneşti, în acord cu noile cerinţe, derivate din statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi din funcţionarea în contextul globalizării, şi de generare sustenabilă a unei resurse umane naţionale înalt competitive, capabilă să funcţioneze eficient în societatea actuală şi viitoare”.

„Unităţile de învăţământ preuniversitar, palatele şi cluburile elevilor, casele corpului didactic etc. nu mai pot funcţiona pentru că regulamentele privind organizarea şi funcţionarea acestora sunt abrogate; mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, inclusiv concursul pentru ocuparea posturilor vacante, nu se derulează, pentru că atât Metodologia, cât şi Calendarul mişcării sunt abrogate; gradele didactice, de asemenea nu mai pot fi acordate, în condiţiile în care metodologia este abrogată. Şi exemplele pot continua cu zecile”, au specificat cadrele didactice într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Funeriu. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.