Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 16.04.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Antena 3
Titlul articolului: Legea Educaţiei prevede ca toate minorităţile naţionale să înveţe româna ca pe o limbă străină
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/legea-educatiei-prevede-ca-toate-minoritatile-nationale-sa-invete-romana-ca-pe-o-limba-straina-97018.html


 

Noua Lege a Educaţiei, aflată acum pe masa Parlamentului, prevede, printre altele, ca toate minorităţile naţionale să înveţe limba română ca pe o limbă străină. Inclusiv Istoria şi Geografia României vor fi studiate în limba maternă, după manuale şi programe speciale. Măsurile, deşi considerate fireşti de minorităţi, sunt contestate de unele voci. Evenimentul Zilei scrie, în ediţia de vineri, că noile prevederi ar fi fost special gândite pentru cea mai numeroasă dintre minorităţi: cea maghiară.


"Limba română se va preda după programe şi manuale speciale, iar evaluările se vor face tot în baza acestor programe. În plus, în funcţie de specificul zonei, finanţarea pe cap de elev se va face cu un coeficient sporit pentru minorităţi" a explicat secretarul de stat pentru învăţământul minorităţilor, Kiraly Andras, citat de Evenimentul Zilei. 

Ştefan cel mare sau Mircea cel Bătrân nu vor fi traduşi în manualele minorităţilor. În schimb, elevii claselor I-IV îşi vor primi calificativele în limba maternă. Există voci care susţin însă că toate aceste măsuri au fost special concepute pentru minoritatea maghiarilor. 

Guvernanţii se apără. ?Nu trebuie să se considere că am dat mai multă libertate minorităţilor, deoarece libertatea este una şi aceeaşi pentru toată lumea, indiferent de etnie", a mai declarat Kiraly Andras pentru sursa citată. 

Profesorii din zonele cu populaţie exclusiv minoritară consideră fireşti aceste prevederi şi spun că numai aşa elevii altor etnii vor învăţa mai bine limba română.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.