Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 19.01.2011
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Andreea Archin
Titlul articolului: Profesorii ameninţă: schimbarea legii educaţiei sau greva generală
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/profesorii-ameninta-schimbarea-legii-educatiei-sau-greva-generala-918644.html


Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor consulta colegii din teritoriu cu privire la demararea grevei generale, nemulţumiţi de mai multe articole ale noii legi a educaţiei.

Prima nemulţumire a dascălilor se referă la faptul că aplicarea noii legi va provoca disponibilizări masive în sistem. Aceştia aduc iarăşi în discuţie structura ciclurilor de învăţământ care nu se poate aplica, neexistând spații pentru clasa a IX-a la gimnaziu, titularizarea şi decontarea navetei. 

Aceştia atrag atenţia şi că există prea puţini bani alocaţi pentru salarizarea profesorilor, lucru ce ar duce la imposibilitatea de a plăti leafa dascălilor în lunile noiembrie şi decembrie. 

 Prin urmare, printre acţiunile următoare ale sindicaliştilor se numără înaintarea unei iniţiative legislative care să modifice mai multe articole din lege: introducerea clasei a IX-a la gimnaziu, titularizarea, creşterea normei didactice pentru profesorii cu vechime mai mare de 25 de ani de la 16 la 18 ore, decontarea navetei, componenţa consiliilor de administraţie.

„Cerem Guvernului României ca în maximum 60 de zile să emită un act  normativ prin care să se aplice prevederile Legii 221/2008, referitoare la majorarea cu 33,4% a salariilor de încadrare, ţinând cont de numărul mare de sentinţe judecătoreşti irevocabile”, este o altă doleanță a sindicaliştilor. 

În următoarele două luni, aceştia vor consulta cadrele didactice din toată ţara pentru a începe acţiunile de protest: pichetarea sediilor Guvernului şi Ministerului Educaţiei şi chiar greva generală. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.