Căutare Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Pentru că nici ieri la Parlament şi nici aseară la Guvern membrii Coaliţiei nu au reuşit să ajungă la o înţelegere pe Statutul minorităţilor, proiectul de lege va fi pus în astăzi în discuţie la Cotroceni.
Deşi pe agenda de consultări de astăzi de la Palatul Cotroceni nu erau decât două puncte: revizuirea Constituţiei şi reorganizarea teritorială, ordinea de zi va fi completată cu un al treilea punct: Statutul minorităţilor.
Potrivit unor surse parlamentare, pentru că nici liderii Coaliţiei nu au reuşit în şedinţa de aseară de la Guvern să ajungă la o formulă agreată de toate părţile pe Statutul minorităţilor, proiectul va fi discutat şi la consultările de la Cotroceni.
Şedinţa Coaliţiei de aseară s-a concentrat pe cele trei puncte rămase nesoluţionate de grupul de lucru format special, ieri, la Parlament pe legea Statutului minorităţilor.
Aşadar, reprezentanţii UDMR, nemulţumiţi de soluţiile găsite în Coaliţie pe acest proiect, vor să discute subiectul Statutului şi cu şeful statului.
Deși ieri la Parlament liderul deputaților PDL Mircea Toader susținea că Statutul nu va fi una din temele discutate la Cotroceni, acesta declara aseară că poate fi luat și acest subiect în discuție.
"Mâine, la Cotroceni, dacă se discută, atingem şi punctul ăsta", a spus liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, la finalul ședinței Coaliției.
ORARUL CONSULTĂRILOR
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL) - Opoziţie sunt invitaţi la ora 14,00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal (PDL), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), şi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale - formaţiuni aflate la guvernare - la ora 16,00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din cinci persoane.
Autonomia culturală, dreptul de veto și articolul 14, punctele divergente
4 ore. Atât au discutat reprezentanţii grupurilor parlamentare din Coaliţie pe tema Statutului minorităţilor naţionale fără a ajunge însă la o formulă care să-i mulţumească pe toţi.
Autonomia culturală, dreptul de veto al Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale şi controversatul articol 14, care prevede că statul va putea modifica limitele administrativ teritoriale în care minorităţile naţionale deţin o pondere semnificativă, au fost punctele pe care reprezentanţii grupurilor parlamentare din Coaliţie nu s-au înţeles.
Drept urmare, cele trei puncte divergente au fost lăsate pentru a fi soluționate în Coaliție.
"La nivelul grupurilor Coaliţiei am discutat raportul legii minorităţilor naţionale. Am armonizat punctele de vedere care au fost divergente. Toate prevederile acestei legi au fost reluate în concordanţă cu legea Educaţiei şi cu toate celelalte legi adoptate de Parlament de când Statutul minorităţilor este la Camera Deputaţilor ", a declarat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader la finalul întâlnirii, precizând că pe punctele pe care nu s-au îneţeles se va găsi o formulă în Coaliţie.
Liderii coaliției de guvernământ au decis azi înființarea unui grup de lucru pentru Satutul minorităților, format din câte trei reprezentanți ai fiecărei formațiuni din arcul guvernamental. Potrivit liderului UDMR Kelemen Hunor, așteptările sunt ca până la finalul lunii iunie Statutul minorităților să fie aprobat în parlament.
UDMR nu renunţă la Statutul minorităţilor, ba mai mult, preşedintele Uniunii a declarat că vrea ca în această săptămână să fie gata raportul la această lege. "Câte trei reprezentanţi astăzi, de la ora 15.00, 15.30, vor discuta din arcul guvernamental şi dacă rămân subiecte care nu pot fi rezolvate în acest grup de lucru atunci noi astăzi seară ne vom întâlni în Coaliţie şi vom discuta problemele care rămân şi încercăm ca în această săptămână să avem un raport pe Statutul minorităţilor", declara Kelemen la orele prânzului, înainte de întâlnirea grupului de lucru.
Preşedintele UDMR a mai explicat că nu poate accepta modificările efectuate din comisia pentru drepturile Omului la articolul 14 din Statut, pentru că România are nişte angajamente, ratificate de UE, potrivit cărora limitele unor teritorii, ale unor zone, nu pot fi modificate dacă se schimbă proporţia etnică a acelei zone.
În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, Kelemen Hunor a susţinut că suubiectul nu a fost discutat astăzi în Coaliţie şi a ţinut să precizeze că nu i-a îndemnat pe secui să iasă în stradă.
Secuii vor protesta în stradă în mod pașnic
“Nu am îndemnat niciodată, au fost interpretări eu zic greşite, sau manipulări subtile sau mai grosolane, depinde fiecare cum interpretează", a spus Kelemen, precizând că protestul este o formă democratică, care are loc foarte des în România. “Noi nu am vorbit despre o revoltă, despre altceva decât această formă paşnică de a spune un punct de vedere", a conchis preşedintele UDMR.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |