Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 12/06/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Titlul articolului: Ministru francez: "În Paris, 80% dintre furturi sunt comise de minori români"
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/ministru-francez-in-paris-80-dintre-furturi-sunt-comise-de-minori-romani-933614.html


Ministrul francez de interne, Claude Gueant, a declarat pentru "Journal du Dimanche" că "delincvenţa românească" creează în continuare probleme autorităţilor de la Paris.

„În Paris, 80% dintre furturi sunt comise de minori români. Împreună cu autorităţile române, vom desfăşura o acţiune împotriva aceste delincvenţe structurate pe oraşe şi pe reţele mafiote”, a spus Claude Gueant.

Gueant a făcut aceste declaraţii în contextul discuţiilor despre noua lege franceză privind imigraţia, care, în opinia sa, „trebuie să permită creşterea rapidă a numărului de repatrieri” ale imigranţilor ilegali. „Avem ca obiectiv 28.000 de plecari pentru 2011”, a precizat ministrul francez de interne.

Franța ne-a repatriat romii în 2010

În vara anului trecut, Franța a decis să repatrieze sute de romi la Bucureşti, în cadrul unei acţiuni de amploare privind desfiinţarea a 51 de tabere ilegale de pe teritoriul acestei ţări.
Ministrul de interne de la acea vreme, Brice Hortefeux,  declara că primii romi repatriaţi se întorc la Bucureşti pe bază de voluntariat, după ce au încasat 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor.

Oficialul francez preciza că obiectivul campaniei lansate de Paris la sfârşitul lunii iulie era repatrierea a 700 de romi până la sfârşitul lunii august, în special în România şi Bulgaria.

Inițiativa autorităților de la Paris a provocat indignarea oficialilor UE, iar Comisia Europeană a amenințat că va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul repatrierii romilor români şi bulgari. Bruxelles-ul considera că, în acest caz, francezii au încălcat drepturile cetăţenilor europeni.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.