Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 22.05.2012
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cristiana Mazilu
Titlul articolului: Avalanşă de propuneri de stimulare a natalităţii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/avalansa-de-propuneri-de-stimulare-a-natalitatii-982623.html


Parlamentarii UDMR vor revenirea la indemnizaţia de 85% din venit, iar mamele singure şi tinerii căsătoriţi primesc facilităţi.
 
Mai mulţi senatori şi deputaţi UDMR au înaintat o propunere legislativă de revenire la vechea indemnizaţie de creştere a copilului, respectiv la 85% din venit.
 
Banii primiţi de părinţi nu pot fi sub 600 de lei şi peste 3.400 de lei, adică exact cât este acum, se arată în proiectul care a fost ieri pe ordinea de zi a Senatului.
 
"Revenirea la vechea indemnizaţie de creştere a copilului i-ar putea determina pe tinerii români să îşi întemeieze mai repede o familie. Cu un suport financiar adecvat şi cu o declarare clară a stabilităţii acestei măsuri se vor vedea rezultate în unu, doi ani", susţine deputatul Korodi Attila, unul dintre iniţiatorii legii. Unii reprezentanţi ai părinţilor agreează măsura.
 
"Această indemnizaţie stimulează clasa medie, liber profesioniştii, intelectualii, mai exact, motorul societăţii. Cât timp a fost în vigoare acesta normă, s-a observat o creşterea a natalitaţii în rândul clasei mijlocii. Dacă dorim să avem şi în viitor o clasă care să ţină pe umeri statul şi societatea trebuie să avem aceste măsuri", crede Bogdan Drăghici, preşedintele asociaţiei TATA.
 
În spatele acestei propuneri, susţin iniţiatorii, se află recensământul din 2011, care indică o scădere a natalităţii şi a populaţiei.
 
Nu e loc de economie
"E nevoie de ajustare, dar nu aici este zona de strângere a buzunarului. Dacă pe o perioadă medie s-a constatat o economie la buget, la acest capitol pot exista consecinţe mai mari precum scăderea natalitaţii şi a numărului de oameni pe piaţa muncii“, conchide deputatul.
 
În ultimii ani, din cauza crizei economice, s-au diminuat şi veniturile mamelor care stau acasă cu micuţii lor în primii doi ani. Mai exact, în 2010 de la 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni s-a redus indemnizaţia cu 15%, iar din 2011 era de 75% din venit.
 
"Dacă vrem şi în viitor să avem o generaţie care să ţină pe umeri societatea, trebuie să avem aceste măsuri."
BOGDAN DRĂGHICI, As. TATA
 
Ajutor pentru tineri şi mămici
Ieri, Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă a deputatului PDL Raluca Turcan, care prevede acordarea unor facilităţi pentru tinerii căsătoriţi, precum şi pentru mamele care au în întreţinere doi sau mai mulţi copii minori.
Aceste facilităţi fiscale vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2013. Facilităţile vor consta în reducerea cu 5% a contribuţiilor sociale individuale, pe o perioadă de cinci ani de la data căsătoriei, pentru fiecare dintre soţi, dacă aceştia sunt la prima căsătorie şi au vârsta de până în 40 de ani.
"În România de azi, întemeierea unei familii nu este un lucru uşor. Există obstacole care stau în calea formării tinerelor familii, iar acest lucru are impact negativ asupra numărului de căsătorii şi natalităţii", consideră Raluca Turcan.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.