Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Semnele timpului
Anul şi data apariţiei: 16.12.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dana Ilie
Titlul articolului: 40% din copiii romi suferă de subnutriție severă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.semneletimpului.ro/stirescurta/40--din-copiii-romi-sufera-de-subnutritie-severa-2201.html


Peste 40% din copiii din familii rome sunt subnutriți și izolați. Aproape jumătate dintre ei nu au fost niciodată vaccinați, deși vaccinurile prevăzute de Planul Național de Imunizare sunt obligatorii și gratuite. Speranța de viață a romilor este de aproximativ 64 de ani, comparativ cu 70 de ani, cât este la români. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile IRSDTC.

Doar 20% dintre copiii de etnie romă sunt înscriși la grădiniță. În anul 2007, aproape 12% dintre copiii romi de 7 până la 16 ani au abandonat școala înainte de finalizarea studiilor obligatorii. Dintre aceștia, 47,6% rămăseseră repetenți o dată, 38% de două ori și 12% de trei ori, Statistica națională arată că peste 80% din copii neșcolarizați aparțin etniei rome și că cel puțin 18% dintre copiii romi rămân fără educație.

România este țara europeană cu cea mai mare concentrare de romi. La recensământul din 2002, 2,47% din totalul populației a declarat că aparține etniei rome. Institutul de cercetare a calității vieții estimează că procentul de romi din România este de 6,7% din populația totală. Organizația Amnesty International apreciază că un procent de 10% din populația României e reprezentat de romi.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.