Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 23.08.2007
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Libiu Mateescu
Titlul articolului: Razmerita cu bate si topoare
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/100445/razmerita-cu-bate-si-topoare


APAŢA – BRAŞOV

Conflictul dintre maghiarii şi romii din localitatea braşoveană Apaţa, pe tema furturilor practicate de zeci de ani de unii romi din comună de pe parcelele agricole ale maghiarilor, a răbufnit într-o ciocnire violentă marţi noapte. Aproape trei sute de persoane au ieşit în stradă cu bâte şi topoare, decise să-şi facă dreptate. A fost nevoie de 130 de jandarmi şi poliţişti pentru a restabili ordinea. Trei oameni au fost răniţi, potrivit informaţiilor oficiale, deşi se pare că numărul victimelor este mai mare. În urma scandalului a fost reţinută o singură persoană, cu antecedente penale, care a lovit la cap un poliţist comunitar din comună, însă toţi cei implicaţi vor fi cercetaţi. “Maghiarii au venit şi ne-au trezit noaptea cu bătăi în uşi şi geamuri, ne-au spart geamurile şi au vrut să ne dea foc. Noi nu am furat, ei ne urăsc de mai mulţi ani”, spun romii. Şi din cealaltă tabără vin acuzaţii: “Ne fură tot de pe câmp, lucernă, cartofi, sfeclă, tot ce avem. O să ne facem dreptate singuri dacă poliţia nu poate”. Edilii locali au decis ieri că se vor constitui patrule mixte pe câmp, formate din romi şi maghiari. “Nu toţi romii sunt implicaţi, iar majoritatea sunt supăraţi că sunt amestecaţi cu cei care fură”, a declarat Iulius Boloni, primarul comunei Apaţa.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.