Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 11/06/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Prefectul de Harghita declară că romii din Sânmartin pot reveni la casele lor, dacă respectă legea
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://209.85.135.132/search?q=cache:dRV9h26EtNoJ:www.cotidianul.ro/prefectul_de_harghita_declara_ca_romii_din_sanmartin_pot_reveni_la_casele_lor_daca_respecta_legea-87800.html+conflict+interetnic+sanmartin+harghita&cd=10&hl=ro&ct=clnk&gl=ro


Prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a declarat miercuri seara, după întâlnirea comisiei de dialog pentru rezolvarea stării conflictuale din comuna Sânmartin, că romii din localitate pot reveni la locuinţele lor, cu condiţia să respecte legea, scrie NewsIn.

„Când s-a format comisia de dialog, a fost încheiat un armistiţiu, iar părţile trebuie să aştepte rezultatele hotărârii comisiei. Romii care au fugit de acasă se pot întoarce, dar vor trebui să respecte legea. Urmează alte şedinţe ale comisiei, o soluţie viabilă vom avea, cel mai probabil, la sfârşitul lunii iulie”, a declarat, miercuri seara Constantin Strujan.

Viceprimarului comunei, Nagy Levente, a declarat la rândul lui că, la întrunirea membrilor comisiei de dialog miercuri seara, a fost semnată o minută în care sunt menţionate condiţiile părţilor, a căror convieţuire paşnică a devenit împosibilă în ultimile zile.

„În această seară am semnat minuta în care au fost trecute condiţiile locuitorilor comunei, de exemplu: ţiganii vor putea convieţui cu locuitorii majoritari doar dacă vor respecta legile.

Să-şi vândă caii, aceste animale sunt instrumentele lor de bază la furat. Doar acei ţigani vor avea dreptul de a avea cai, care au condiţii de a-i întreţine. Va trebui să demonstreze de unde procură furajele pentru caii lor. O altă condiţie este dărâmarea colibelor construite fără autorizaţii. După clădiri va trebui să plătească impozite ca şi oricare cetăţean al ţării. Va trebui să înceteze să fure şi să ameninţe oamenii. Un alt punct menţionat în minută este faptul că romii nu au ce căuta pe câmp. Ei nu au pământ, deci prezenţa lor pe terenurile arabile nu este justificat. Excepţia o constituie faptul dacă muncesc ca şi zilieri. În aceste condiţii, cei care îi angajează sunt obligaţi să fie prezenţi pe câmp şi să răspundă pentru ei”, a declarat miercuri seara Nagy Levente.

Potrivit sursei citate, romii au promis că vor respecta tot ce conţine minuta semnată. „Din partea majorităţii există voinţa de a încerca convieţuirea cu ţiganii. Cei care nu s-au întors până acum în casele lor pot să vină acasă, însă, dacă vor să trăiască aici, va trebui să respecte legile. Este important să subliniem că ceea ce se întâmplă aici nu se poate numi conflict interetnic. Este vorba despre oameni care muncesc din greu şi care s-au săturat de grupurile de paraziţi care nu muncesc şi care le fură sistematic rodul muncii, iar dacă au curajul să intervină, sunt agresaţi, atât verbal, cât şi fizic”, a conchis viceprimarul localităţii.

În comună domneşte o stare conflictuală de peste două săptămâni, după ce, în duminica Rusaliilor catolice, ţiganii au agresat doi tineri, bătându-i cu coasa, doar pentru că cei doi le atrăgeau atenţia că şi-au lăsat caii la păscut pe terenul lor. În acea zi, sute de oameni s-au adunat şi au hotărât să-şi facă dreptate singuri, gonind ţiganii din comună, dând foc la trei colibe şi spărgând geamurile la mai multe case. Majoritatea ţiganilor au fugit din sat, iar de atunci autorităţile fac eforturi pentru a ţine situaţia sub control. Comunitatea de romi din Sânmartin numără aproximativ 200 de persoane. Adulţii nu au locuri de muncă, iar majoritatea copiilor nu frecventează şcoala.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.