Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 10/07/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dan CARBUNARU
Titlul articolului: Romii din Sâncrăieni – alungaţi pe dealuri de maghiari furioşi -
Acces online: https://www.gandul.info/news/romii-din-sancraieni-alungati-pe-dealuri-de-maghiari-furiosi-update-video.html?3927;4629355


Război la Sâncrăieni, după ce un rom acuzat că a înjunghiat un maghiar a fost eliberat din arest. Joi seara, când localnicii de etnie maghiară l-au văzut liber pe cel care, cu o zi în urmă, atacase un ungur, aceştia au trecut la pedepsirea agresorului. Peste 150 de persoane s-au adunat şi au luat cu asalt locuinţa suspectului eliberat. O sticlă incendiară aruncată de maghiari a prins acoperişul unui fânar. Flăcările s-au extins şi un cal a murit în incendiu. Un copil de opt ani, aflat în apropiere, a fost dat dispărut.

De frica răzbunării, romii s-au refugiat pe dealurile din apropierea satului. Doar intervenţia jandarmilor a pus capăt violenţelor, aceştia patrulând pe străzi, împreună cu poliţiştii. Maghiarii spun că nu mai suportă furturile comise de romi, pe care autorităţile nu le pot curma.

Războiul pornit de maghiarii din Sâncrăieni a convins autorităţile că au de-a face cu un conflict pe care l-au gestionat prost. Doar aşa se explică faptul că, abia vineri, romul care l-a înjunghiat pe un maghiar a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de tentativă de omor.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Harghita, Gheorghe Filip, a precizat că Grancsa Gabor, în vârstă de 30 de ani, a fost trimis în faţa judecătorilor de la Tribunalul Harghita, pentru audieri.
O comisie de mediere s-a întrunit, vineri, la sediul Primăriei Sâncrăieni, unde a redactat o convenţie privind obligaţiile ce vor trebui respectate de etnicii romi din Sâncrăieni.

După şedinţă, subprefectul judeţului Harghita, Jean Adrian Andrei, a declarat că primarul şi autorităţilor locale trebuie să aibă un dialog "mai pregnant" cu reprezentanţii comunităţii rome, pentru a avea un comportament adecvat unei convieţuiri paşnice cu maghiarii.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.