Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 11/07/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Cristian UNTEANU
Titlul articolului: Se repeta "modelul Targu Mures"?
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2009-07-11&id=255617&kword=Sancraieni


 
 
 
 
 
 

-- Incidentul grav de la Sancraieni trebuie dezamorsat cat mai rapid si tratat cu toata atentia de organele responsabile, daca se mai gaseste asa ceva la nivelul statului roman. Imi este imposibil sa imi imaginez cum ai nostri nu-si dau seama cat de cumplite ar putea fi pe plan international reverberatiile unui episod confirmat de violenta etnica in zona atat de sensibila a ceea ce unii se incapataneaza sa numeasca "Tinutul Secuiesc".

 
   
       
           
   

     
       
   
 

ToatA atenTia politicienilor nostri se indreapta, obsesiv si bolnavicios, doar asupra regla­rilor de conturi prin intermediul dosarelor ministrilor, pioni in masacrul fratricid din cadrul asa-numitei coalitii de guver­nare. Dar asta, in exterior, nu mai intereseaza demult pe nimeni. Fie ca sunt ocupati cu propriile lor scandaluri de coruptie, fie pentru ca atatea injuraturi de mama au ajuns din Romania la Inalta Poarta, incat am cazut in derizoriu, cu Monica Iacob Ridzi a noastra cu tot.

Dar violenTa etnica este o tema care va fi tratata imediat pe un alt nivel decat sictirul general cu care sunt primiti ai nostri cu plangerile si delatiunile lor. De data asta, absolut la indigo, se refac premisele a ceea ce era regizat si dorit a fi primul act dintr-un scenariu mai mare, tinta finala fiind, foarte posibil, un act unilateral de proclamare a autonomiei zonale sau chiar regionale.

Un Tigan a injunghiat la betie un etnic de origine maghiara si un grup de prieteni de-ai sai s-au dus sa-i faca dreptate. Cu bate, furci si sticle incendiare. Asta e situatia. Pe unde era politia? Ca oricand ai nevoie de ea, prin traditie, o gasesti in partea cealalta. Dar asta e singura explicatie? Nu cred ca scenariul poate continua asa. El poate presupune o alta expli­catie, cea care i s-a prezen­tat deja si lui Traian Basescu atunci cand liderii comunitatii maghiare au binevoit sa vorbeasca cu dansul, ca apoi nici n-au mai gasit de cuviinta sa-l onoreze cu prezenta. Mai tineti minte ce spuneau atunci, lucru pe care mi-l confirma si europarla­mentarul roman Laszlo Tokes din grupul PPE? Ca politia si armata, precum si unitatile de securitate din zona, sunt alca­tu­ite in covarsitoare majoritate din romani, tocmai pentru a pune presiune pe comunitatea maghiara si a se constitui intr-un mijloc de disuasiune. Ca atare, orice interventie in forta impo­triva celor care au vrut sa-si faca singuri dreptate poate fi consi­­derat ca un gest de asuprire a maghiarilor si descurajare a unor viitoare mari manifestari populare ca cele programate pentru aceasta toamna la Miercurea Ciuc.

 

AtenTie InsA si la alt aspect: rapiditatea cu care incep sa apara focare de violenta inter-etnica cam peste tot in lume. Explicatia e simpla: scenariul contestarii comportamentului unui stat se poate face prin mai multe canale, folosind diverse tipuri de presiuni si organizatii. Dar cel mai usor este sa obtii (amintiti-va mode­lul Kosovo) o reactie rapida de indignare si de solidarizare a opiniei publice impotriva unui regim care oprimeaza minorita­tile sau lasa ca impotriva lor sa fie perpetuate acte de violen­ta.

E atAt de uSor de jucat un asemenea joc incat cel care-l provoaca este oricum castigator in conditiile in care autoritatile noastre nu se hotarasc sa faca ordine. Fie maghiarii sunt provo­cati de tiganii romani care fac si acasa ce fac in toata Europa, lasati liberi sa treaca frontiera de niste autoritati incapabile. Fie populatia ma­ghia­ra din zona, iata, a ajuns la limita rabdarii datorita modului in care auto­rita­tile centrale stiu sau pot sa asigure ordinea. Perversa argu­mentatie. Stiu. Dar asta stiu si ei, adaptand si faptul ca are sanse de castig. Tokes la servi­ciu. PPE arbitru. Si ai nostri? Care "ai nostri"?

 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.