Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 02.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Cristian Oprea
Titlul articolului: Băsescu spune “nem” Ţinutului Secuiesc la Budapesta
Acces online: https://www.cotidianul.ro/basescu_spune_nem_inutului_secuiesc_la_budapesta-72166.html


Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la Budapesta că România nu va acorda niciodată autonomie Ţinutului Secuiesc, dar va susţine drepturile individuale ale minorităţilor.

Aflat în prima sa vizită de stat în Republica Ungară, şeful statului a fost întrebat, conform agenţiei de presă NewsIn, de un jurnalist maghiar când va fi conferită autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Referindu-se la termenul când ar putea fi acordată această autonomie - avându-l alături pe omologul său de la Budapesta, Sólyom László -, preşedintele României a răspuns: “Acesta este niciodată, pentru că România este definită ca stat unitar suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea o altă abordare decât Constituţia”.

Traian Băsescu a explicat că România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar, în schimb, ţara noastră va susţine fără rezerve drepturile individuale.

Conform precizărilor şefului statului român, minorităţile recunoscute oficial în România au dreptul de a studia în limba maternă, de a-şi păstra cultura şi de a fi reprezentate politic în Parlament.

Traian Băsescu s-a declarat un “susţinător fervent” al sporirii autonomiei locale în mod egal pentru toţi cetăţenii României. “Eu consider că, în mod egal, toţi cetăţenii României, indiferent de naţionalitate, au nevoie de un grad ridicat de autonomie”, a declarat preşedintele României, citat de NewsIn.

La rândul său, preşedintele Ungariei a susţinut că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu înseamnă că cele două state nu pot avea opinii diferite. Sólyom László a arătat că Ungaria nu pune la îndoială faptul că politica României în privinţa minorităţilor corespunde normelor europene. El a subliniat că unele state europene precum Finlanda şi Spania recunosc drepturi colective pentru minorităţi, iar altele, ca şi România, susţin drepturile individuale. “În mod practic, autonomia culturală este recunoscută şi de România, diferenţa este că România nu o recunoaşte ca un drept colectiv, ci ca un drept individual”, a explicat Sólyom László, conform NewsIn. În opinia preşedintelui Ungariei, este dreptul suveran al fiecărui stat de a recunoaşte sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu înseamnă că ţara sa nu va continua să susţină autonomia teritorială a minorităţii maghiare din România în cadrul limitelor impuse de Constituţia română.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.