Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15.03.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cristian Oprea
Titlul articolului: Băsescu le-a adresat maghiarilor de ziua lor felicitări “tricolore”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/basescu_le_a_adresat_maghiarilor_de_ziua_lor_felicitari_tricolore-76724.html


Şeful statului i-a felicitat pe maghiarii din România, dar i-a avertizat că ţara le este comună şi lor, şi românilor.

Şeful statului român le-a transmis maghiarilor din ţara noastră, duminică, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un mesaj în care arată că le înţelege “sentimentul de mândrie” care îi cuprinde în această zi, dându-le o asigurare: “Sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare”. În opinia preşedintelui României, “maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956, când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate”.

Traian Băsescu face trimiteri în mesajul oficial şi la dorinţa de autonomie a etnicilor maghiari: “Cred că trebuie să fiţi mândri şi de calitatea dumneavoastră de cetăţeni români.

România este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora. Dacă în perioada dictaturii comuniste drepturile omului, între care şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, au fost nesocotite, în ultimii 20 de ani s-au făcut paşi ireversibili în construcţia unei societăţi democratice şi pluraliste, unde drepturile minorităţilor sunt garantate chiar în Constituţie. În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie”.

Şeful statului le urează maghiarilor din România, cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie, “fericire şi bunăstare alături de toţi ceilalţi cetăţeni români”. Mesajul a venit în contextul scandalului diplomatic legat de vizita particulară a preşedintelui Republicii Ungare, Sólyom László. România nu i-a permis liderului de la Budapesta să vină cu avionul în ţara noastră, recomandându-i să-şi contramandeze vizita particulară.
Instituţiile statului nu au prezentat oficial vreun motiv, până acum, al acestei recomandări şi al interdicţiei de a veni cu avionul. Surse oficiale au explicat, însă, că recomandarea avea la bază informaţia că Sólyom László urma să susţină autonomia teritorială în Ţinutul Secuiesc.

Un alt motiv neoficial al acestei interdicţii l-a reprezentat, aşa cum a anunţat cotidianul.ro, formularea părţii ungare din Nota Verbală către MAE român, cum că Sólyom László vine în ţara noastră la invitaţia “autoguvernării locale din Harghita şi din Cozmeni”. Această formulare avea să fie confirmată la Realitatea TV de preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Titus Corlăţean. La rândul său, fruntaşul PDL Radu Berceanu spunea că autorităţile române s-au arătat refractare la această vizită pentru că preşedintele Republicii Ungare urma să vină cu un avion militar.

Sólyom László şi-a reprogramat vizita în Harghita, el ajungând sâmbătă în loc de duminică. Şeful statului ungar a venit, însă, cu maşina. El a spus că decizia autorităţilor române de a-i interzice aterizarea cu un avion militar la Tg.-Mureş o consideră doar “un gest neprietenesc” şi că regretă că Traian Băsescu nu a fost prezent.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.