Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 23.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Referendumul pentru autonomie de la Sfântu Gheorghe, atacat în instanţă
Acces online: https://www.cotidianul.ro/referendumul_pentru_autonomie_de_la_sfantu_gheorghe_atacat_in_instanta-74427.html


Prefectura judeţului Covasna a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe prin care aprobă organizarea, în data de 15 martie, a referendumului privind autonomia, transmite corespondentul NewsIn.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că hotărârea în cauză este în instanţă şi au sărit peste procedura prealabilă, întrucât nu mai era timp pentru aceasta, hotărârea fiind trimisă târziu.

Până în prezent două hotărâri locale privind organizarea referendumului pentru autonomie, ale consiliilor locale Baraolt şi Bixad, au fost anulate de instanţă în Covasna. În plus, la ora actuală, cinci hotărâri privind referendumul se află pe rolul Tribunalului.

În acţiunile în instanţă, Prefectura arată că se încalcă prevederile legii nr.3./2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi cele ale Constituţiei României, republicată.

Totodată, Prefectura mai arată că posibilitatea organizării unui astfel de referendum este nelegală atât sub aspectul obiectului, cât şi sub aspectul modalităţii de organizare.

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) susţine că până în prezent mai bine de 20 de hotărâri privind referendumul pentru autonomie se află în instanţă în Covasna şi Harghita, dar nu consiliile locale care adoptă hotărârile ar fi cele care încalcă legea, ci Prefecturile Covasna şi Harghita, care şi-ar depăşi atribuţiile. Iniţiatorii proiectului urmează să facă recurs la Curtea de Apel Braşov.

Până acum 24 de consilii au adoptat hotărâri privind organizarea referendumului pentru autonomie.

Anul trecut, 19 consilii locale din judeţele Covasna şi Harghita au adoptat hotărârile pentru organizarea referendumului în vederea înaintării unei iniţiative legislative cetăţeneşti privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi toate cele 19 hotărâri au fost atacate în contencios de Prefecturi. La acestea se adaugă hotărârea din comuna Valea Crişului, Covasna, care a fost revocată la scurt timp, înainte de a fi atacată.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, adoptarea acestor proiecte nu înseamnă instituirea unei autonomii, ci este vorba pur de referendum pentru schimbarea graniţelor administrative şi formarea unui judeţ nou. Conducerea CNS a propus în urmă cu câteva luni organizarea unui referendum necesar înaintării în Parlament a unei iniţiative legislative care propune şi modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judeţelor, pentru care este nevoie înainte de un referendum. Întrebarea care va fi adresată cetăţenilor este dacă sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte.

Iniţiativa CNS şi PCM a fost criticată şi atacată de lideri ai societăţii civile româneşti şi politicieni români din cele două judeţe, pe motiv că încalcă Constituţia şi îndeamnă la tensiuni interetnice.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.