Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 25.04.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dan Duca, Codruta Simina
Titlul articolului: Băsescu promite UDMR legea autonomiei culturale (Video)
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/basescu_promite_udmr_legea_autonomiei_culturale_video-81989.html


În discursul său la Congresul UDMR de la Cluj, şeful statului s-a declarat un susĹŁinător al creşteriii autonomiei locale. „Avem doar termeni pe care îi traducem diferit, punctele noastre de vedere coincid”, a spus Băsescu.

Descentralizare şi autonomie au fost laitmotivele discursului preşedintelui Traian Băsescu sâmbătă la congresul UDMR de la Cluj. Şeful statutului s-a declarat în faĹŁa reprezentanĹŁilor minorităţii maghiare un susĹŁinător ferm al modernizării statului prin creşterea autonomiei locale. „Punctele de vedere cu porivire la tratamentul pentru minorităţi nu diferă foarte mult, avem doar termeni pe care îi traducem diferit uneori, dar, în mod categoric, în ceea ce priveşte creşterea nivelului de autonomie punctele noastre de vedere conicid. Sunt un susĹŁinător fără rezerve al unui proces rapid de descentralizare. Am speranĹŁa ca până la finele anului, angajamentele actualului guvern referitoare la descentralizare se vor materializa în acĹŁiune şi nu în vorbe”, a spus şeful statului, care şi-a început discursul prin a-şi exprima regretul sincer că nu poate vorbi în ambele limbi. 

Nu a fost singura dorinţă favorabilă maghiarimii exprimată de Băsescu.

„Cred că legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă prin Parlament cât de rapid”, a spus preşedintele, care a elogiat contribuĹŁia acestei minorităţi la bogăţia ţării. „Sunt unul dintre politicienii care cred că minorităţile adaugă valoare unei naĹŁiuni, fac o ĹŁară mai frumoasă, în acelaşi timp minorităţile sunt punĹŁi de legătură cu alte ţări. Dau o atenĹŁie deosebită păstrării specificului cultural şi educaĹŁional. Etniile au nevoie să aibe confortul dreptului de a-şi păstra valorile culturale”, a subliniat acesta. Băsescu a lăudat şi activitatea UDMR. „Am un mesaj de mulĹŁumire pentru echilibrul pe care l-a introdus în viaĹŁa politică şi pentru contribuĹŁia excepĹŁională pe care a avut-o la înĹŁelgerea problematicii minorităţilor. Fără UDMR ca partid parlamentar, adesea am fi fost în situaĹŁia să greşim. ContribuĹŁia UDMR s-a constituit într-un ghid de multe ori pentru celelelate partide parlamentare”, a spus şeful statului.  Băsescu a adresat şi un avertisment radicalilor comunităţii maghiare: „Una din mizele esenĹŁiale ale perioadei următoare este legată de procesul de descentralizare ca şi creştere a autonomiei locale. Procesul poate fi întârziat de abordări extreme şi nu o spun din punctul meu de vedere, dar avem obligaĹŁia să ĹŁinem cont unul de sensibilităţile celuilalt, abordările care ĹŁin de elemente care nu sunt prezente în ConstituĹŁia româniei pot întârzia procesul de descentralizare. Orice abordare care excede ConstituĹŁia nu va putea fi acceptată de instituĹŁiile statutului. Cred că solicitări maximale sunt elemente care întârzie. Eu nu aş vrea să văd acest deziderat întârziat pe motivaĹŁii lipsite de consistenţă”.

Preşedintele României a participat în premieră la un congres al UDMR. Băsescu a venit împreună cu premierul Emil Boc şi a fost întâmpinat sâmbătă dimineaţă de preşedintele UDMR Marko Bela, lângă care a şi luat loc în sală. Pe acelaşi rând cu Băsescu s-a mai aflat şi contracandidatul său la Cotroceni, liberalul Crin Antonescu şi trimisul PSD, Viorel Hrebenciuc cu care şeful statului a şi dat mâna.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.