Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 24.07.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Prezidenţiabilul UDMR vrea să elimine
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/prezidentiabilul-udmr-vrea-sa-elimine-statul-national-860657.html



 

Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că legea fundamentală a României trebuie modificată, întrucât statul român este unul multietnic, iar maghiarii nu sunt de acord cu sintagma "stat naţional".

Kelemen HunorSursa: Rompres

Kelemen Hunor a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc,că va susţine modificarea Constituţiei României în ceea ce priveşte statutul de stat naţional, ca parte a programului său politic ce va fi promovat în campania electorală.

"Săptămâna trecută, la Băile Tuşnad preşedintele Traian Băsescu a citat, în repetate rânduri, articolul 1 din Constituţie. Vreau să subliniez din nou că noi, maghiarii, nu suntem de acord cu sintagma de stat naţional. Acest concept vine din secolul al XIX-lea, iar noi suntem în secolul XXI şi România trebuie să se adapteze la necesităţile actuale", a declarat Kelemen, citat de Mediafax.


Constituţia nu este Sfânta Scriptură

Acesta a precizat că maghiarii nu au nimic împotriva prevederilor articolului 1 referitoare la statul unitar şi indivizibil, dar a apreciat că, într-o ţară în care minorităţile reprezintă cel puţin zece la sută din totalul populaţiei, nu se poate vorbi decât despre un stat multietnic.

"Vom insista în continuare pentru modificarea Constituţiei. Ştiu foarte bine că în articolul 157 există o prevedere prin care se spune că anumite articole din Constituţie nu pot fi modificate. Eu vă spun că acest articol trebuie modificat înainte de oricare altul. Constituţia nu este Sfânta Scriptură, nu are o viziune divină, a fost făcută de om, poate fi modificată de om şi ea trebuie să reflecte realităţile societăţii româneşti actuale", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit candidatului UDMR la Preşedinţie, reprezentanţii Uniunii "insistă" ca drepturile colective să apară în legea fundamentală a ţării, exemplificând cu drepturile lingvistice şi autonomia.

Kelemen a afirmat că statul centralizat este "depăşit" şi că acesta trebuie "demontat".

"Statul centralizat este un stat ineficient, este un stat care nu poate să cheltuie banii publici în mod eficient, nu poate să asigure dezvoltarea echitabilă şi eficientă a comunităţilor locale, este un stat care asigură mai mult risipirea banilor publici şi, dacă vorbim de corupţie, din cauza statului şi a Guvernului supercentralizat, corupţia este foarte greu de eradicat", a afirmat preşedintele executiv al UDMR.

În opinia acestuia, în prezent, comunităţile locale sunt "total subordonate" Guvernului şi au devenit "sclavii şi cerşetorii Guvernului pentru orice proiect şi iniţiativă, care se duc şi întind mâna" ca să obţină bani publici proveniţi de la contribuabili.

"De aceea spunem noi că trebuie să trecem la o altă formă de administrare, una mai eficientă, mai corectă, mai rapidă şi mai aproape de fiecare om, de fiecare cetăţean, de fiecare comunitate", a concluzionat Kelemen Hunor.

Sâmbăta trecută, la Băile Tuşnad, la cea de a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", Traian Băsescu a susţinut un discurs în timpul căruia, când a vorbit despre autonomia locală care trebuie să fie la fel "la Odorhei şi la Tulcea", a fost huiduit îndelung, la fel ca şi în momentul în care a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.