Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 14.02.2007
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Referendum secui - "Rezultatele au fost falsificate grosolan"
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-observator/referendum-secui-rezultatele-au-fost-falsificate-grosolan-2048.html


Ieri, la redactia Jurnalului National a ajuns o scrisoare din partea unor secui din Ditrau (jud. Harghita), care s-au autointitulat "cei 1% care au votat cu NEM la referendumul secuiesc", pe care il considera ilegal. Acestia marturisesc ca, dupa refuzul lor de a vota autonomia teritoriala, se tem atat pentru viata lor, cat si pentru cei apropiati, motiv pentru care au insistat sa-si pastreze anonimatul.

"Aici, la Ditrau, oameni platiti sa mearga din casa in casa cu urnele, au aratat unde sa bifam si au spus ca nu avem alta alegere daca vrem sa traim linistiti in casele noastre. Am fost amenintati ca, daca nu vrem sa votam sau votam NU, ceilalti oameni o sa afle ca suntem tradatori de neam. (...) Rezultatele referendumului au fost falsificate grosolan, ca sa iasa bine: numai 8 voturi impotriva, desi mai multi au votat asa." Acestia au prezentat cazuri concrete de ilegalitati, afirmand ca pentru "mers cu urnele s-au folosit chiar si elevi minori", sfatuiti de profesoara lor "sa se inscrie voluntari pentru urne, ca sa primeasca bani frumosi". "Vrem sa tragem un semnal de alarma! Vrem ca lumea sa afle ce se intampla cu adevarat pe Pamantul Secuiesc, pentru ca numai putini au curajul sa spuna adevarul", si-au incheiat acestia scrisoarea.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.