Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 22.09.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Ungaria sprijina autonomia Tinutului Secuiesc
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-09-22&id=13139&kword=predare+limba+minoritatilor


                     

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, a declarat, luni, la Cluj, ca exista mai multe forme de autonomie care se preteaza in Tinutul Secuiesc.

"Tinutul Secuiesc este un loc unde exista posibilitatea mai multor forme de autonomie iar Ungaria sprijina toate acele tipuri de initiative pasnice, democratice si care au loc in baza relatiei comune cu majoritatea romaneasca", a spus acesta, fara sa precizeze care sunt tipurile de autonomie la care se refera, transmite Agerpres.

Raspunzand intrebarilor ziaristilor, Fuzes Oszkar s-a referit si la problema Universitatii "Babes-Bolyai", la eventuala separare a acesteia, pentru infiintarea unei universitati cu predare in limba maghiara. "Cred ca o populatie de 1,5 milioane de locuitori are dreptul la invatamant in limba materna, inclusiv universitar", a declarat ambasadorul Ungariei, precizand insa ca "forma care va fi aleasa este de competenta minoritatii si a majoritatii, a relatiilor lor".

In context, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a mai spus ca, in opinia sa, "romanilor nu trebuie sa le fie frica de maghiari si trebuie sa ajungem in acel moment in care nici maghiarilor sa nu le mai fie frica de majoritatea romaneasca".

Ambasadorul Fuzes Oszkar a avut, luni, intalniri cu subprefectii Hegedus Ludovic si Gyorke Zoltan, cu conducerea Consiliului Judetean Cluj, cu conducerile universitatilor Babes-Bolyai, Sapientia, Universitatii Tehnice si cu doua societati stiintifice.

Fuzes Oszkar si-a preluat mandatul de ambasador in Romania in luna iulie, declarand ca vizita sa la Cluj este una de prezentare, asa cum cer regulile diplomatice.

Noul ambasador al Ungariei la Bucuresti spune ca principalele sale obiective in noua functie vizeaza, in primul rand, stimularea accesarii de fonduri europene de catre cele doua tari, printr-o serie de proiecte comune, care au sanse mai mari de finantare. Celelalte doua obiective se refera la 'rezolvarea in spirit european a tuturor problemelor minoritatilor' si construirea unei relatii de incredere intre comunitatile romana si maghiara.

Z.O.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.