Căutare Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu crede că regionalizarea se va face oricum, până în 2012.
Invitat la Realitatea TV, Lăzăroiu a declarat că regionalizarea se va face până la alegerilel ocale din 2012, şi că se poate începe cu descentralizarea.
Întrebat cum se va face reorganizarea ținând cont că UDMR a decis sâmbătă în Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) să respingă oferta de 8 județe plus Harghita și Covasna și să solicite amânarea discuţiilor pe această temă, Lăzăroiu aspus că " regionalizarea se va face oricum până în 2012".
"Nimeni nu s-a opus descentralizării. Discuţiile în Coaliţie au apărut pe numărul de regiuni...Descentralizarea chiar trebuie făcută. UDMR spune asta din 1990: vrem autonomie locală,vrem autoritate la primării UDMR este campionul descentralizării, o să se înceapă cu descentralizarea", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Potrivit acestuia UDMR a refuzat oferta preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL cu opt judeţe şi două regiuni Harghita şi Covasna, precum şi altă variantă de reorganizare din cauza “emoţiei din teritoriu" cu privire la Ținutul Secuiesc.
Lăzăroiu crede că UDMR nu acceptă ca Harghita şi Covasna să rămână judeţe de sine stătătoare pentru că nu s-ar dezvolta la fel de bine ca restul regiunilor mari. "Refuzul lor arată că ei înţeleg foarte bine importanţa reorganizării", a completat Lăzăroiu.
Ministrul Muncii a mai spus că una dintre mizele regionalizării sunt banii europeni, iar cele opt regiuni vor fi făcute pe baza unor indicatori. Lăzăroiu nu se aşteaptă la sprijin din partea PSD şi PNL pe această temă pentru că “acolo sunt baronii locali".
“UDMR vrea descentralizare şi regiuni mai mari. Trebuie mers pe descentralizare. UDMR se poate aşeza la masă cu PDL şi se va discuta despre cum vor fi împărţite judeţele", a mai spus Lăzăroiu. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |