Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 29/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Carmen Vintilă
Titlul articolului: Aleşii au plecat în vacanţă. Vezi ce legi au lăsat nevotate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/alesii-au-plecat-in-vacanta-legile-au-ramas-in-parlament-935960.html


 

 

 

Parlamentarii au luat vacanţă. Oficial. Peste două luni, când se vor întoarce din concediu vor avea de rezolvat două legi spinoase rămase pentru toamnă: Revizuirea ConstituĹŁiei şi Statutul minorităţilor. Şi, bineînĹŁeles, reorganizarea teritorială, temă de la preşedinte pentru vacanĹŁa de vară.

"Poate, în vacanţă, gândiĹŁi şi, în septembrie, când ne revedem, poate găsim o soluĹŁie comună, să destrămăm plasa asta, care apasă pe toate comunităţile şi, din păcate, nici nu e gratuită", le-a spus preşedintele parlamentarilor, precizând că regionalizarea  nu este în niciun caz un subiect abandonat.

 

 

 

"Această sesiune a fost una mult mai liniştită, cu o abordare constructivă. Sigur, există şi restanĹŁe, dar eu cred că proiectele mari, de importanţă extraordinară au reuşit să fie trecute prin Parlament. Nimeni nu se aşteaptă ca într-o instituĹŁie politică să fie linişte, dar cred că fiecare dintre noi trebuie să fim conştienĹŁi şi de mandatul pe care îl avem", a declarat astăzi preşedintele Camerei DeputaĹŁilor, Roberta Anastase.

 

RestanĹŁe pentru septembrie

 

Revizuirea ConstituĹŁiei va intra în dezbaterea aleşilor la 1 Septembrie. Conducerea Camerei DeputaĹŁilor a respins marĹŁi solicitarea comisiei juridice de a lucra pe perioada vacanĹŁei la acest proiect, iar la Senat, din cauza absenĹŁei senatorului Radu Berceanu, PDL nu a reuşit să impună în Biroul Permanent trimiterea proiectului la comisia juridică.

 

Deşi UDMR a ameninĹŁat inclusiv cu ieşirea de la guvernare, controversatul Statut al minorităţilor tot nu a fost adoptat. În cele din urmă, partidele din CoaliĹŁie au căzut de acord ca articolele pe care nu s-au înĹŁeles să fie analizate peste vară, iar la toamnă să fie găsită o formulă acceptată de toată lumea şi Statutul să fie în cele din urmă adoptat. Legea este în dezbaterea Camerei DeputaĹŁilor din 2005.

 

Eutanasierea câinilor, plantele etnobotanice

 

Tot la Camera DeputaĹŁilor a rămas blocată şi legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege a fost întors la comisia de specialitate la solicitarea opoziĹŁiei chiar în momentul în care aleşii se pregăteau să-i dea votul final.

 

 

Şi proiectul PDL privind modificare legii referendumului pentru ca preşedintele să fie demis cu majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale a fost amânat pentru sesiunea din septembrie.

 

DeputaĹŁii vor avea de rezolvat solicitările de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu pe legile de modificare a Codului fiscale, respectiv reducerea TVA la 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Adoptarea celor două legi, în octombrie anul trecut, a fost urmată de un întreg scandal, PDL susĹŁinând că nu a ştiut ce votează, proiectele fiid adoptate pe bandă rulantă alături de vreo alte 70.

 

Şi proiectul adoptat recent de Senat privind interzicerea plantelor etnobotanice va intra în dezbaterea Camerei DeputaĹŁilor. Actul normativ, iniĹŁiat de Guvern, instituie condiĹŁii dure pentru autorizarea magazinelor şi permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende temporar activitatea unor comercianĹŁi.

 

Comercializarea fără autorizaĹŁie va fi sancĹŁionată cu închisoare de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă în urma consumului sunt înregistrate decese, comercianĹŁii pot fi pedepsiĹŁi cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

 

Chiulangii, sancĹŁionaĹŁi mai drastic

 

Problema absenţelor va fi şi ea rezolvată la toamnă. Dacă proiectul de lege privind modificarea Regulamentului va fi adoptată, din sesiunea viitoare chiulangii vor fi mai aspru pedepsiţi.

 

"Avem un proiect de Regulament, pe care sper să-l trecem la începutul sesiunii următoare, pentru că ştiu că există un acord la nivelul grupurilor parlamentare. Este un proiect care introduce o mai mare disciplină în Parlament, prin modalităţi de consemnare a prezenĹŁei, sancĹŁiuni mai serioase din punct de vedere financiar", a spus preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.