Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 20/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Avram Eliza
Titlul articolului: Şeful Consiliului Judeţean Harghita îi scrie comisarului european pentru Dezvoltare Regională despre reorganizare
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/seful-consiliului-judetean-harghita-ii-scrie-comisarului-european-pentru-dezvoltare-regionala-despre-reorganizare-228914.html


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita i-a cerut comisarului european pentru Dezvoltare Regională informaţii privind reorganizarea administrativă, într-o scrisoare, informează NewsIn.

 

Borboly Csaba îi precizează comisarului european că i se adresează "deoarece principalele argumentele aduse în favoarea desfiinţării judeţelor sunt bazate pe conformarea la aşteptările Uniunii Europene, respectiv pe implementarea cu succes a politicii regionale".

 

Astfel, preşedintele CJ Harghita se interesează ce populaţie şi întindere ar trebui să aibă regiunile de dezvoltare  pentru a servi cel mai bine dezvoltarea economico-socială a zonei în cauză.

 

"Conform experienţelor şi recomandărilor Uniunii Europene este obligatoriu (sau recomandat în mod ferm) ca regiunile de dezvoltare să fie în acelaşi timp şi unităţi administrativ-teritoriale? Este adevărat că, conform recomandărilor Uniunii Europene, statele membre trebuie să formeze regiuni cu populaţie şi nivel de dezvoltare economică (PIB pe locuitor aproape identic) similare? Care sunt acele norme juridice comunitare care obligă statele membre UE să formeze unităţi administrativ-teritoriale peste 3 milioane de locuitori?", îl întreabă Borboly pe comisarul european.

 

În plus, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita se interesează ce norme juridice comunitare interzic statelor membre UE să aibă unităţi administrativ-teritoriale cu o populaţie sub trei milioane de locuitori  şi dacă există norme comunitare care interzic, ca la formarea regiunilor de dezvoltare, statele membre să aibă în vedere tradiţiile istorice şi culturale.

 

"Conform experienţelor comunitare, care din următoarele situaţii este mai avantajoasă din punctul de vedere al atragerii şi utilizării cu succes a fondurilor europene: dacă regiunea de dezvoltare cuprinde unităţi legate din punct de vedere economic, istoric şi cultural sau dacă regiunile de dezvoltare sunt create în mod artificial, fără a avea în vedere tradiţiile din regiunea în cauză?", mai scrie şeful CJ Harghita.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.