Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 10.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Aniela Nine
Titlul articolului: Băsescu va cere partidelor să schimbe harta anul viitor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/politica/basescu-va-cere-partidelor-sa-schimbe-harta-anul-viitor-581329.html


 

Intr-o declaratie la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat ca, constatand ca exista un consens public al liderilor politici asupra ideilor generale de reorganizare administrativa si revizuire a  Constitutiei, va initia la sfarsitul lunii consultari la Palatul Cotroceni. In privinta reorganizarii adminiastrative, presedintele i-a acuzat. o data in plus, pe cei care “vor sa minta romanii” , avand interes in “protejarea mafiei locale, a clientelei politice”. “Cei care doresc sa protejeze mafia locala, clientela politica, uita sa spuna romanilor ca principalul obiectiv este descentralizarea, crearea unor conditii pentru a se dezvolta proiect de dezvoltatre regionala in conditii optime.

 

 

Cat priveste un termen pana la care reorganizarea sa fie aplicata, Basescu a negat, spunand ca acesta lege trebuie sa produca dezbateri. “Nu poti sa faci o tara peszte noapte”, a spus Basescu, amintind ca actuala impartire administrativa este in vigoare din 1968.

 

“Eu propun partidelor sa ajungem la stadiul de implementare a noii organizari administrative pana la alegerile din 2012. Exista un proces de evaluare, pentru ca nu se apuca nimeni sa faca asta fara un proces de evaluare”, a mai spus presedintele.

 

Iata declaratiile presedintelui pe scurt:

 

1. Revizuirea Constitutiei :

Unele propuneri au fost bine primite, altele foarte rau, in mod deosebit de mass-media si din punct de vedere al abordarii partidelor s-au conturat si puncte de vedere comune.

In privinta revizuirii Constitutiei am constatat din declaratii publice disponibilitatea liderilor opozitiei de a se reduce numarul de parlamentari si chiar de a se initia imediat o lege.

Este clar ca exista puncte de vedere comune. Nu cred ca cineva ar fi impotriva flexibilizarii legii pentru confiscarea averilor ilicite. Nu mama legilor ar trebui sa-i apere pe hoti, nu cred ca am avea o problema nici in zona parlamentului.

 

 

2. Reorganizarea administrativa:

Am observat numeroase puncte de vedere care sustin aceasta necesitate. Ca unii au o viziune cu privire la 8 regiuni, altii la 9 , altii la 16 regiuni, e clar insa ca exista aproape un consens ca tara trebuie reorganizata administrativ. Unii vor mai repede, altii abia in 2016- de regula cele cu termen lung ingroapa problema ,

Iata ca nu exista o unitate de puncte de vedere asupra modalitatii dar exista unitate de vedere legat de necesitatea ca actiunea sa se intample.

S-a creat o buna oportunitate pentru initierea unui dialog putere-opozitie care sa ne duca inspire o solutie comuna. Din caest punct de veder cred ca putem initia acest dialog inainte de vacanta parlamentare, in ultima decada a lunii iunie si voi face partidelor o invitatie in acest sens.

 

● Citiţi şi: Care sunt cele mai bogate regiuni in urma reorganizarii?

 

Basescu: Habar nu am daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe reorganizare

Intrebat daca exista posibilitatea ca legea privind reorganizarea teritoriala sa fie asumata la pachet cu statutul minoritatilor, presedintele Basescu s-a enervat si i-a reprosat jurnalistei respective ca a fost pusa sa adreseze aceasta intrebare de catre postul tv pentru care lucreaza.

Dupa aceasta, p[resedintele Basescu a dar un raspuns in privinta asumarii, sustinand ca “habar nu are” daca Guvernul isi va asuma sau nu raspunderea pe legea reorganizarii. “vedeti ca partidele de guvernare au o sedinta de coalitie lunea, acum ca nu se lucreaza luni , ca sunt Rusaliile, o sa fie marti, mergeti si-i intrebati acolo”, a replicat ironic presedintele.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.