Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 21.10.2008
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Premierul Ungariei considera exagerate temerile privind obtinerea autonomiei culturale
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-10-21&id=14729


  
    
      
      
      
    
  
 


Seful cabinetului de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany, considera ca temerile legate de obtinerea autonomiei culturale de catre minoritatile nationale sunt exagerate si a apreciat ca in Romania exista "o intelegere mult mai mare" in prezent fata de acest subiect, comparativ cu anii anteriori.

"Exista tari vecine Ungariei in care sa pronunti cuvantul autonomie este aproape o blasfemie. in alte tari este o flexibilitate si o colaborare cu mult mai mare . in acest domeniu, in Romania, exista o intelegere mult mai mare decat acum cativa ani fata de acest fenomen al autonomiei", a declarat marti premierul ungar, la finalul sedintei comune a guvernelor roman si ungar, care a avut loc la Szeged, relateaza NewsIn.

El a apreciat ca in Europa Centrala ideile legate de autonomie sunt "destul de colorate si controversate", unele dintre acestea facand legatura dintre autonomia culturala si segregare. "in mai multe tari autonomia este etichetata ca o intentie pentru segregare. Se crede ca autonomia este calea spre dezintegrare. Eu vad aici niste temeri exagerate legate de autonomie. (...) Ungaria considera ca avem nevoie de liniste si pace intr-o Europa multiculturala", a spus premierul Ungariei.

Gyurcsany a declarat ca, in opinia sa, minoritatile etnice nationale au dreptul la propria identitate si dreptul de a-si ocroti propria limba si considera ca, daca o anumita nationalitate incearca sa valideze forme ale autonomiei culturale precum scolile sau ziarele, acest lucru poate fi sustinut, pentru ca imbogateste valorile unei tari "prin colorit si capacitatea de cooperare".

Seful Executivului de la Budapesta a declarat ca, in ceea ce priveste autonomia culturala din Romania , sarcina revine UDMR. "Cine poate sti mai bine prin ce mod se poate ajunge la obiectivele maghiarilor din Romania decat cei care au fost alesi ani la randul de comunitatea maghiara din Romania si care au raspundere in guvernarea din Romania?", a intrebat retoric Gyurcsany. El a precizat ca politicienii maghiari nu au sarcina de a da sfaturi UDMR sau de a incerca sa indeplineasca munca pe care si-au asumat-o acestia ca reprezentanti ai minoritatii maghiare din Romania .

La randul sau, premierul Tariceanu a declarat ca "nu mai este nicio speranta" ca legea minoritatilor nationale, aflata de cativa ani la Parlament, sa fie adoptata de actualul Legislativ, dar a precizat ca sarcina adoptarii ei va reveni viitorului Guvern.

"Nu mai exista, in mod rezonabil, nicio speranta ca ea ( legea minoritatilor nationale n.r.) sa fie adoptata in actuala sesiune parlamentara, insa cred ca acesta este un obiectiv pe care viitorul Guvern va trebui sa si-l duca la indeplinire (...) Este evident ca in momentul de fata mai avem circa 40 de zile pana la alegeri, iar Parlamentul si-a intrerupt practic activitatea", a declarat premierul. El a amintit ca actul normativ se afla la Parlament "de o lunga bucata de vreme", dar ca pe agenda Legislativului au fost prioritare alte subiecte.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.