Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 14.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Florin Negrutiu
Titlul articolului: „Ungurii vor Ardealul”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/quot-ungurii-vor-ardealul-quot-253741


"Este momentul sa constientizam cu totii ca vor Ardealul! Daca, Doamne fereste, se va vota acest statut, limba romana dispare din zona!" "Cine voteaza Legea minoritatilor sa fie considerat tradator al intereselor nationale!" "Acest proiect este antiromanesc, anticonstitutional si antieuropean. Deschide porti spre revendicari teritoriale!" Aceste avertismente au fost lansate, sambata, la Izvoru Muresului, de senatorul PSD de Satu Mare Sever Ster, de fostul deputat social democrat de Covasna Adrian Casunean-Vlad si de vicepresedinta din Maramures a PSD,  Eugenia Godja, la o intalnire pe care Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea au avut-o cu organizatiile din Transilvania ale partidului. Sunt doar cateva dintre declaratiile infierbantate facute de liderii ardeleni ai PSD, declaratii care au venit la capatul unor discursuri dure ale lui Geoana-Nastase-Mitrea la adresa UDMR. Motivul: Legea minoritatilor care, in opinia lui Geoana, ar duce la "decupaje regionale" si la "regiunile autonome de tip sovietic din anii `50". Despre liderii UDMR, Geoana a spus ca "ceea ce i-a interesat a fost interesul ingust, etnic, si nu interesul Romaniei".

Vorbind despre lege, Nastase a facut analogii cu Africa de Sud: "Cei care au vizitat Africa de Sud au vazut ce inseamna segregare la Johannesburg".  Nastase a denuntat si jocul Uniunii: "Maghiarilor li se ofera mai degraba dreptul de a nu fi romani decat dreptul de a fi maghiari". Presedintele executiv al PSD a facut si o comparatie in stilul sau: PSD ar fi "ca Fat-Frumos" caruia "o vrajitoare" ii arunca in fata "tot felul de capcane", cum ar fi Legea statutului maghiarilor, dubla cetatenie pe baze etnice si, acum, Legea minoritatilor.

Miron Mitrea a punctat ca Legea minoritatilor este "nota de plata pe  care UDMR o pune pe masa actualei puteri pentru ca o sprijina" si a adaugat ca PSD "nu ar fi fost dispus sa plateasca o nota de plata de acest tip". Mitrea si-a exprimat din nou disponibilitatea de a sprijini un guvern minoritar PNL, daca UDMR paraseste masa puterii, din cauza respingerii Legii minoritatilor.
"Va dati romani doar cand sunteti intre romani"
Momentul-soc al reuniunii a venit spre final, cand unul dintre invitati, Mihai Meres, primarul independent al orasului minier Balan, din Harghita, a luat cuvantul. Multe dintre remarcile lui au fost un dus rece pentru pesedisti: "Sunteti mult prea patimasi politic si va dati romani numai cand sunteti intre romani (...) Sentimentul de mamaliga fierbanda il avem mereu in noi (...) Ce, va speriati de 6%?! Am fost, suntem si vom ramane minoritari aici, in Harghita si Covasna. Ne speriem de cat de mult cer. Dar ar trebui sa ne intrebam ce ne oferim noi noua. Noi, aici, suntem departe de Bucuresti. Marile probleme le avem noi cu noi, si nu noi cu ei (...) Cati dintre noi stim imnul, respectam traditiile, cum o fac ei?! Sunt vorbe in vant ce se intampla aici. Noi trebuie sa ne castigam locurile, nu sa ni le cerem (...) Ma revolt cand vad aceste scene penibile". Primarul i-a recomandat lui Geoana sa nu alunece "pe pedala nationalismului", iar acesta a detensionat atmosfera, oferindu-i, mai in gluma, mai in serios, un post in PSD. Intrebat de ce nu se inscrie in PRM-ul care l-a curtat, primarul a raspuns ferm: "Cum sa ma duc la ei cand C.V. Tudor n-a calcat pe aici de 15 ani?"
Markó Béla: "PSD redevine PDSR-ul nationalist al lui Ion Iliescu"
In replica la declaratiile de la Izvoru Muresului, presedintele UDMR s-a gabit sa lipeasca eticheta de nationalism pe fruntea pesedistilor. "PSD redevine PDSR-ul nationalist al lui Ion Iliescu. Colegii nostri din PSD cand au grait adevarul? In mandatul trecut, cand am impus impreuna aceleasi solutii, sau acum, cand se impotrivesc acelorasi solutii? PSD nu este singura formatiune politica ce incearca sa isi dobandeasca un suport electoral printr-o retorica nationalista, prin vizite in judetele Covasna si Harghita, unde isi popularizeaza printre romani opiniile antimaghiare". In ultima saptamana, in Secuime s-au deplasat atat reprezentantii Partidului Conservator, cat si ai formatiunii PIN, conduse de Cozmin Gusa. In ping-pong-ul declaratiilor a intrat si presedintele PD, Emil Boc. Acesta a avut o pozitie mai apropiata de PSD decat de partenerii de guvernare din UDMR, sugerand ca Legea minoritatilor ar crea premisele unor "superstandarde", in fapt, discriminare pozitiva: "Nu poti sa promovezi un proiect de lege care nu corespunde standardelor internationale si care vizeaza crearea unor superstandarde in Romania, care nu se regasesc nicaieri".

PD nu accepta toate pretentiile UDMR
Si democratii au pus ieri piciorul in prag in ce priveste Legea minoritatilor si afirmatiile senatorului Eckstein Kovacs Peter despre o posibila retragere a UDMR de la guvernare daca actul normativ nu trece in forma propusa de Cabinetul Tariceanu. Presedintele PD a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca "solutia este calea de mijloc", legea trebuind sa fie in concordanta cu normele europene in ce priveste drepturile minoritatilor. "Vom introduce amendamentele formulate de Comisia de la Venetia, fara a introduce principii segregationiste, care pot da nastere la tensiuni", a spus Emil Boc. Intrebat care sunt recomandarile, Boc nu le-a putut insira, dar a spus ca "sunt consistente". El a adaugat ca nu crede ca UDMR va iesi de la guvernare daca legea nu trece in forma propusa de Guvern. Deputatul PD Daniel Buda a fost ceva mai lipsit de constrangeri: "Ii spun lui Eckstein ca nu va trece (legea - n. red.) in forma propusa de guvern, dar va ramane spiritul legii. Va corespunde exigentelor ambelor parti". Dupa care, a reamintit ce spunea Traian Basescu anul trecut in campania electorala - "Atata autonomie cat va exista la Cluj sau la Botosani va exista si in Harghita si Covasna" - mentionand ca Puterea "va face tot ce este legal si necesar pentru crearea cadrului institutional pentru pastrarea culturii si identitatii". 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.