Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 17.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ema Toader
Titlul articolului: Dezbaterile la legea minorităţilor, amânate; UDMR, nemulţumită de modificări, vrea discuţie în coaliţie
Acces online: https://www.gandul.info/politica/dezbaterile-la-legea-minoritatilor-amanate-udmr-nemultumita-de-modificari-vrea-discutie-in-coalitie-8352671


Dezbaterile în Comisia pentru drepturile omului a Camerei pe statutul minorităţilor naţionale au fost amânate pentru luni, după ce UDMR s-a arătat nemulţumită de unele modificări la acest proiect şi a apreciat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie, a declarat Mate Andras. 

Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului ar fi trebuit să continue vineri dezbaterile la proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, însă niciun parlamentar nu s-a prezentat la şedinţă.

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat că la dezbaterile proiectului s-au făcut unele modificări cu care UDMR nu este de acord şi doreşte clarificări şi discuţii în coaliţie.

"Am discutat cu reprezentantul UDMR în comisie, Attila Varga, şi au fost modificări la proiect cu care noi nu am fost de acord, nu era în înţelegerea dintre UDMR şi PDL şi, până se clarifică cu discuţii în coaliţie, dezbaterile s-au amânat", a explicat Mate Andras.

Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Marius Dugulescu (PDL), a precizat că dezbaterile s-au amânat pentru luni la solicitarea UDMR, deşi iniţial se dorea ca dezbaterea în comisie să se termine cât mai repede. "Aseară (joi seară - n.r.) s-a convenit să se amâne pentru luni", a mai spus Dugulescu, arătând că el îşi schimbase şi biletul de avion pentru a participa la dezbaterea de vineri a proiectului din Comisia pentru drepturile omului a Camerei.

Comisia pentru drepturile omului de la Cameră a modificat, joi, proiectul Statutului minorităţilor, stabilind că limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile deţin o pondere semnificativă pot fi modificate fără a aduce atingere drepturilor acestora, UDMR criticând amendamentul.

Reprezentantul UDMR în Comisie Attila Varga a criticat acest amendament şi a spus că UDMR susţine textul iniţial al articolului 14 din Statutul minorităţilor, care prevede că este interzisă modificarea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale, în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.

Attila Varga a spus că formularea Comisiei este "nepotrivită din punct de vedere juridic şi contravine convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor".

El a spus că această problemă se poate discuta în coaliţie şi că speră să fie rezolvată până când proiectul intră în dezbaterea plenului.

În replică, deputatul PDL Marius Dugulescu a spus că textul iniţial al articolului 14 era o încălcare a Constituţiei, pentru că statul nu se mai putea să se reorganizeze având în vedere că legea interzice.

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a dezbătut, joi, 18 articole din cele 78 ale proiectului Statutului minorităţilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.