Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 25.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ela Giurgea
Titlul articolului: Marko: Nu recomand trecerea UDMR alaturi de opozitie, a denigrat maghiarii cat a putut
Acces online: https://www.gandul.info/politica/marko-nu-recomand-trecerea-udmr-alaturi-de-opozitie-a-denigrat-maghiarii-cat-a-putut-8387624



Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că nu recomandă trecerea Uniunii alături de opoziţie, întrucât nu constituie "o alternativă" să stea lângă "cei care au denigrat comunitatea maghiară cât au putut".

Vicepremierul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a spus că "în ultimele săptămâni s-a creat o atmosferă antimaghiară exagerată, care la Alba (se referă la incidentul în care rectorul maghiar al Institutului Teologic a fost agresat - n.r.) a dus la rezultate neplăcute", transmite corespondentul MEDIAFAX.
 

Marko Bela s-a plâns de conduita partidelor din opoziţie, în special de cea a PNL, ai cărui lideri, în opinia sa, sunt responsabili de "atmosfera antimaghiară".

Vicepremierul a afitmat că nu recomandă trecerea alături de actuala opoziţie, întrucât nu constituie "o alternativă" ca UDMR să stea lângă cei care "au denigrat comunitatea maghiară cât au putut".

"Eu nu sunt interesat de faptul că din anumite motive conjuncturale cei din opoziţie sunt naţionalişti şi antimaghiari - iar noi trebuie să-i înţelegem. Atmosfera antimaghiară s-a creat sub conducătorii liberali, pe care i-am iubit cel mai mult. Eu am spus că sunt cei mai buni prieteni ai noştri şi uitaţi-vă ce declaraţii fac. Nu e o alternativă să stăm lângă această opoziţie care a denigrat comunitatea maghiară cât a putut. Nu recomand trecerea alături de opoziţie. Nu acum şi nu astfel", a spus el.

Marko Bela a vorbit de nevoia de solidaritate şi a spus că nu este de acord cu colegii săi din secuime, care au apreciat că discuţiile din ultimele săptămâni sunt bune, pentru că s-a vorbit depre zonă şi au dus la conştientizarea unei probleme. El a apreciat că Uniunea înregistrează în acest moment "o pierdere netă uriaşă".

"Să nu ne amăgim, românii ştiau şi până acum că există secuimea. Da, se vorbeşte despre noi, dar la ce mod? Am ajuns aici prin lupte grele, la începutul acestui an am adoptat o lege a educaţiei excelentă, cel puţin din punctul nostru de vedere. N-am crezut că va trece de Parlament - şi s-a adoptat acea lege. Unde suntem acum? Avem o pierdere netă uriaşă şi nu trebuie să ne criticăm aici. Şi eu am considerat, acum câteva luni, că vom putea face ca Legea minorităţilor, în forma acceptată de noi, să treacă", a mai spus Marko.

Vicepremierul a apreciat că proiectul privind statutul minorităţilor naţionale are în acest moment şanse minime de a trece de Parlament în forma adoptată de Uniune.

"Pe de altă parte, s-a ivit chestiunea unei restructurări administrative. N-am crezut că acea recomandare este nesubstanţială. Însă fără noi nu se va putea ajunge la o restructurare administrativă. Nu m-am gândit că acea recomandare ar fi un bluf", a spus Marko Bela.

El a adăugat că există, totuşi, şi "aspecte utile", date de faptul că "s-a iniţiat o gândire", după ce reprezentanţii UDMR au spus că o restructurare administrativă se poate concepe doar în condiţiile în care secuimea se poate exprima.

"Acea recomandare de 8 plus 2 nu a fost întâmplătoare. Noi am spus că e nevoie de restructurare pe care o putem imagina doar dacă secuimea se poate exprima; la fel, şi părţile din Partium, ca entitate separată. Şi problema statutului special a fost dezbătută şi ea", a spus Marko Bela.

El a apreciat că singura variantă viabilă în momentul de faţă este menţinerea sistemului existent.

"Dar trebuie să vorbim, că avem o opinie şi putem formula variante. Pe termen lung, noi dorim ca Transilvania să arate altfel, şi din punct de vedere administrativ. Vorbim de întreaga Românie, dar de Transilvania în special, că aici trăim", a spus el.

Marko Bela a adăugat că reprezentanţii UDMR se pot baza doar pe ei înşişi şi doar de ei depinde ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

"A sosit momentul în care putem şi să stricăm lucrurile care mai funcţionează", a avertizat el.

Vicepremierul s-a declarat deranjat de criticile primite "în culise", că n-ar lupta destul pentru autonomia secuimii.

"Pentru mine, autonomia teritorială nu e o iluzie, ci un lucru important. Cei care vor să fondeze un partid (se referă la Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal - n.r.) şi spun că nu le pasă dacă nici nu intrăm în Parlament, să se gândească ce va însemna asta pentru comunitatea maghiară timp de patru ani", a mai spus Marko Bela.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.