VicepreĹedintele PDL Gheorghe Flutur a anunĹŁat, dupÄ ĹedinĹŁa Biroului Politic al partidului, cÄ protocolul de funcĹŁionare a coaliĹŁiei de guvernÄmânt va fi semnat în cel mult douÄ sÄptÄmâni. Protocolul va cuprinde Ĺi controversatul Statut al minoritÄĹŁilor, referitor la autonomia culturalÄ Ĺi autoguvernarea pe criterii etnice.
Statutul minoritÄĹŁilor Ĺi Legea regiunilor de dezvoltare au fost indicate de cÄtre Flutur ca douÄ acte normative pe care coaliĹŁia îĹi propune sÄ le adopte în acest ciclu legislativ. Întrebat dacÄ, în text, vor fi fixate termene clare pentru adoptarea celor douÄ legi, Flutur a rÄspuns: "Evident cÄ noi ne fixÄm niĹte obiective pe care trebuie sÄ le atingem Ĺi pentru aceste obiective probabil cÄ vor fi Ĺi termene dacÄ protocolul se referÄ la 2012". Liderul PDL a negat însÄ cÄ Statutul minoritÄĹŁilor naĹŁionale a fost inclus pe lista prioritÄĹŁilor la insistenĹŁele UDMR. "Aici este vorba de prioritÄĹŁi de dezvoltare a statului român. Ĺi suntem la fel de interesaĹŁi Ĺi noi PDL, Ĺi UDMR, Ĺi UNPR Ĺi minoritÄĹŁile", a conchis pedelistul.
Cu toate acestea, cei care au cerut în CoaliĹŁie semnarea unui protocol de cÄtre partidele la guvernare au fost liderii UDMR, cu precizarea expresÄ a introducerii în acest document a Statutului MinoritÄĹŁilor. "Noi am propus în cadrul coaliĹŁiei, Ĺi noi Ĺi alĹŁii, Ĺi vom avea un protocol, pentru cÄ au trecut doi ani Ĺi trebuie sÄ vedem ce am fÄcut, ce mai trebuie fÄcut în continuare. Ĺi vom avea un protocol pânÄ la alegeri, cu termene clare, în care evident sunt unele lucruri generale, prioritare pentru toĹŁi - legile electorale (...), mÄsuri de relansare economicÄ, unde UDMR are cel puĹŁin douÄ-trei legi care trebuie adoptate Ĺi altele, care sunt, sÄ zicem, mai de specific al nostru, cu legea minoritÄĹŁilor", declara la finalul lunii ianuarie ministrul Laszlo Borbely, sugerând cÄ, în cazul în care nu va obĹŁine satisfacĹŁie pentru noile doleanĹŁe, UDMR ar putea pune iarÄĹi în discuĹŁie ieĹirea de la guvernare: "Avem termene, un calendar, sÄ vedem dacÄ va reuĹi coaliĹŁia sÄ le ducÄ la bun sfârĹit. DacÄ nu, o sÄ vedem. Dar acest lucru trebuie sÄ-l arÄtÄm Ĺi la Congres. Avem o concepĹŁie, avem vreme, dupÄ doi ani a trebuit evident sÄ luÄm unele mÄsuri. Dar dacÄ avem o alternativÄ, aceastÄ coaliĹŁie trebuie sÄ demonstreze cÄ este viabilÄ".
De altfel, Gheorghe Flutur a ĹŁinut sÄ precizeze cÄ partidele din CoaliĹŁie se grÄbesc sÄ semneze protocolul. "În zilele urmÄtoare vom semna protocolul de funcĹŁionare a coaliĹŁiei. Probabil în cel mult douÄ sÄptÄmâni se va semna acest protocol de colaborare Ĺi funcĹŁionare a coaliĹŁiei", a anunĹŁat Flutur. Pedelistul a adÄugat cÄ protocolul nu reprezintÄ o alianĹŁÄ politicÄ astfel încât pÄrĹŁile semnatare se vor prezenta separat la urmÄtoarele alegeri.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.
Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.
|